El BalcóEl Balcó
Sociedad

Per què no s'ha de nedar amb cetacis?

Experts avisen que aquests banys organitzats a alta mar estressen dofins i balenes

REPORTATGE. Els problemes de banyar-se amb dofins

REPORTATGE. Els problemes de banyar-se amb dofins

12:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663881639200/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A Indonèsia, Filipines o Zanzíbar hi ha moltes coses per veure i molt diferents. Però una de les possibilitats en comú que tenen aquests tres destins és viure l'experiència de nedar amb dofins o balenes: temptador per molts turistes, però poc recomanable segons els experts.

La Paula és una de les moltes persones a qui li van oferir aquesta opció quan fa pocs mesos va anar de viatge al sud-est asiàtic. Li van dir que sortiria al mar a veure dofins i que podria compartir bany amb aquests cetacis. Es va llevar a les cinc del matí com havia quedat amb l'empresa i va pujar a una barca petita i que tenia un bon motor: "El capità va arrencar i va començar a buscar els cetacis, fins que al cap d'una estona de navegar, els va trobar", explica. Van estar estona veient-los des de la coberta fins que li van dir que es podia llançar a l'aigua. Per la Paula, que en aquell moment no era conscient que això podia estressar els cetacis, va ser "una experiència xulíssima". "N'hi havia moltíssims, se sentia el soroll que feien", recorda.

Centenars d'empreses ofereixen cada vegada més aquest tipus d'experiències a molts països estrangers, i de fet, ho ofereixen algunes companyies catalanes, però a l'estranger. Per això des de l'associació Cetàcea avisen que aquestes "escenes inoblidables" sí que perjudiquen els animals i que el "moment màgic" amaga molt més del que veiem a simple vista.

La Núria Marco Magraner, membre de Cetàcea, recorda que són animals salvatges i que això de "perseguir-los" els estressa i els posa en risc no només a ells sinó també a les persones que es fiquen a dins de l'aigua: "no se sap com poden reaccionar", avisa. "Aquests banys intervenen en la seva rutina diària i a més a més, impliquen soroll que també complica les comunicacions entre dofins, per exemple entre una mare i una cria", assegura. També els pot condicionar l'alimentació, critica.

Des de l'associació remarquen que els dofins no tenen perquè relacionar-se amb els humans i que som nosaltres que els busquem quan contractem aquest tipus d'activitats. Tot i això, des de Cetàcea reconeixen que molta gent ho fa sense ser conscient d'aquestes conseqüències, per això fan una crida a la responsabilitat.

L'Alba Martínez, que també és membre de l'entitat, va rebutjar una d'aquestes experiències al Mar Roig:

"Em va sorprendre que em proposessin nedar amb dofins"

01:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663883913060/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Consideren que s'ha de perdre la visió simplista que els dofins són uns animals simpàtics. Una mirada que han mostrat sèries de televisió com Flipper o el que mostren parcs aquàtics de diferents zoos.

A Catalunya, entitats com Cetàcea o Depana organitzen sortides per avistar cetacis de forma respectuosa. Ho fan amb embarcacions que no agafen gaire velocitat i que eviten perseguir els dofins. En Sergi Basolí és responsable de l'empresa 'Mar a la vista', que organitza excursions per avistar cetacis amb una barca de vela tradicional.

Sempre tenen una biòloga marina a bord i respecten els seixanta metres de distància que marca la llei. En Sergi, però, reconeix que molts clients els hi pregunten si podran nedar o tirar menjar als cetacis. Sempre responen que no "no només perquè està prohibit sinó que perjudica el comportament dels animals".

'Mar a la vista' ofereix aquest tipus d'excursions per veure cetacis. / Mar a la vista

L'empresa d'en Sergi és només un exemple que per gaudir d'un bon avistament de dofins o rorquals no cal marxar del mediterrani ni de Catalunya. I sobretot, si es vol respectar els animals.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad