El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena a dues escoles mantenir el 25% de castellà
Els jutges entenen que les noves lleis sobre el català a l'escola no afecten els casos individuals dels alumnes que van demanar via tribunals fer classes en castellà.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) diu que s'han de mantenir el 25% d'hores en castellà en dos casos concrets, de dos alumnes de primer d'ESO de Vila-seca i El Prat en considerar que els últims canvis legislatius de la Generalitat en aquesta matèria no contradiuen aquestes resolucions prèvies. "La modificació operada pel decret llei i la llei no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l'ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l'ús del castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu", diu la interlocutòria.
El Tribunal reconeix que l'aplicació de la nova normativa aprovada pel govern i pel parlament sí que podria acabar invalidant el seu mandat, però insisteix que "mentre no consti" que els centres estan aplicant aquesta nova normativa i que han adequat els seus projectes lingüístics al nou ordenament "la mesura cautelar no resulta incompatible amb el nou marc normatiu".
La Generalitat recorrerà la decisió
Educació ja ha anunciat que recorrerà la decisió del Tribunal emparant-se en aquest paràgraf de la resolució: la seva estratègia implica demostrar al TSJC que tots els centres ja han adequat els seus projectes lingüístics al nou ordenament -calia simplement que responguessin afirmativament un qüestionari en línia de 7 preguntes- i que per tant, les cautelars com les sentències fermes aplicades a un total de 48 alumnes han quedat superades.
Per què afecta dues escoles? Què passa amb la resta?
De les 27 escoles que estan afectades per mesures judicials, n'hi ha algunes que tenen ja sentències fermes i d'altres, una desena que estaven en la fase d'aplicar mesures cautelars. Abans de l'estiu, la Generalitat, en aquests casos oberts, va presentar escrits informant el tribunal que hi havia una nova normativa que prohibeix els percentatges i demanant que es retiressin les mesures cautelars dictades. I ahir vam conèixer la resposta a les dues primeres peticions., on el tribunal rebutja la petició de la Generalitat i ordena seguir amb les cautelars.
Què implica?
Si els directors dels centres afectats fan cas al tribunal, seguiran o tornaran a fer alguna assignatura més en castellà. Si fan cas al departament, faran immersió plena i el castellà, només a la classe de llengua. El Departament havia citat per avui als responsables dels 27 centres afectats per alguna sentència, però la trobada ha quedat ajornada fins a la setmana vinent.
Per què aquesta decisió, si el mateix TSJC havia dit que la seva sentència era inaplicable?
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va reconèixer el 4 de juliol, en un escrit de sis pàgines, que el Decret llei aprovat pel govern sobre els projectes lingüístics dels centres i la llei sobre l'ús del català a les aules, aprovada pel Parlament "determinen la impossibilitat legal d'executar la sentència" general sobre el sobre 25% mínim de castellà a totes les aules de Catalunya. El Tribunal considerava que els nous textos "susciten dubtes d'inconstitucionalitat" i per això els va remetre al Tribunal Constitucional perquè dictamini si s'ajusten o no a la Carta Magna.
El govern català considera la decisió d'ahir una mostra de "filibusterisme jurídic", en paraules de la Secretaria General d'educació Patrícia Gomà que entén que el Tribunal "retorça els arguments" per "intentar allargar l'incompliment d'un nou marc normatiu del qual ens hem dotat a Catalunya".
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...