Sociedad

Els reptes de la bioeconomia al Cinquè Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida

Cinc taules de debat per exposar els projectes que s'estan duent a terme en la bioeconomia circular a Ponent i també per parlar de la recerca que fan les universitats perquè allò que fins ara era un residu, es pugui aprofitar per donar-li una segona vida i que fent-ho es contribueixi a lluitar contra el canvi climàtic

A la imatge, una de les taules que ha participat en el cinquè fòrum agroalimentari de Ràdio Lleida, organitzat en el marc de la Fira de Sant Miquel 2022.

Lleida

Ràdio Lleida ha organitzat aquest divendres dins del marc del Congrés BIT Bioeconomia, Innovació i Tecnologia i dins el marc també de la Fira Agrària de Sant Miquel el seu cinquè Fòrum Agroalimentari, centrat justament en la bioeconomia. Després de la inauguració, on s'ha comptat amb Jaume Sió, cap de gabinet tècnic del departament d'Acció Climàtica a més de l'alcalde, Miquel Pueyo, i del president de la Diputació, Joan Talarn, s'han ofert cinc taules de debat. La primera ha exposat quatre exemples d'experiències d'emprenedoria al voltant de la bioeconomia. Els de les empreses Talkual (Oriol Aldomà), Organa (Carla Pucurull), Agalla (Dolors Català) i La Carrella (Cristina Cirera), totes elles amb gent força jove al capdavant i que, entre altres, es dediquen a reaprofitar en un altre producte allò que simplement es llençava. Per exemple, Agalla fa sabó per a roba del residu de l'oli.

La segona taula, en que s'ha parlat de valor compartit de la bioeconomia, s'ha comptat amb la participació de Antoni Galceran, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, d'Albert Casas, del Clúster de Bioenergia de Catalunya; de Miquel Serra, de la SAT Alcarràs Bioproductors; de Jordi Ribera, de Copiral d'Agramunt i de Carles Gibert, del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

VÍDEO. Resum 5è Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida

Hi ha hagut una tercera taula, centrada en l'aigua com a recurs per a la bioeconomia. Amb la participació de Josep Maria Jové, del canal Segarra-Garrigues; d'Amadeu Ros, del canal d'Urgell, de Ramon Piqué, del canal de Pinyana i de José Luís Pérez, del canal d'Aragó i Catalunya.

També s'han exposat els projectes que s'estan fent des de les universitats i centres de recerca per aprofitar residus per fer altres productes. En aquest cas hi han participat Mercè Balcells, del Centre de Desenvolupaments Biotecnològics de la UdL; Irene Jubany, d'Eurecat; Francesc Prenafeta, de l'IRTA; Antoni Sánchez, de la UAB; Anna Gras, de la UPC, Sergio Ponsá, de la UViC i Montse Jorba de Leitat Tecnhological Center.

En la última taula, on s'ha abordat el salt internacional de la tecnologia que es fa aquí, ha comptat amb la participació de Teresa Botargues, assessora en transformació econòmica de la Diputació de Lleida i amb Víctor Falguera, director de Recerca d'Akis International.

La cloenda del 5è Fòrum Agroalimentari de Ràdio Lleida, que s'ha pogut seguir en directe per youtube en streaming, ha anat a càrrec del secretari d'Alimentació del departament d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol.

Escolta el resum que n'hem fet a l'Aquí Lleida en aquest enllaç

RESUM DEL CINQUÈ FORUM AGROALIMENTARI RÀDIO LLEIDA

59:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000035961/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00