El Balcó
Sociedad

Casa Leopoldo es converteix en un restaurant asiàtic

Les taules del local acollien tertúlies d'intel·lectuals durant dècades a Barcelona

REPORTATGE. Casa Leopoldo es converteix en un restaurant asiàtic

Barcelona

Casa Leopoldo canvia el cap i pota per les 'gyozas'. L'emblemàtic restaurant del Raval ha reobert aquesta setmana amb aquest nom: 'Restaurant asiàtic Casa Leopoldo'. Allà on servien bacallà à Brás, fricandó o cua del bou que s'havia matat a la montumental, ara ofereixen rotllos de primavera, vedella amb soja o gyozas de pollastre. El local va obrir el 1929 com un espai pensat pels mariners, i anys després, durant molt temps, la Rosa Gil el va regentar per oferir cuina tradicional barcelonina.

La Rosa és la vídua de l'últim torero que va morir a la Monumental, l'any 74, quan el va envestir un brau de cinc-cents quilos. Però la 'Rosita', tot i aquella desgràcia, va continuar servint dinars i sopars en aquell local del barri 'xino' que segons el periodista Eugeni Madueño era "salvatge per fora però acollidor per dins". Madueño explica que el va conèixer a través de Joan de Sagarra, que havia descobert el restaurant a través del seu pare, el poeta Josep Maria de Sagarra que hi anava per inspirar-se.

Anys més tard, alguns intel·lectuals van començar a fer-hi tertúlies i van fundar un grupet que van anomenar "penya lamentable" perquè tot el que deien, "era bastant lamentable", recorda la fotògrafa Pilar Aymerich. Josep Martí Gomez, Mateo Seguí, Joan de Segarra, Bru Rovira, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Jaume Perich, Lluís Permanyer, Maria Eugenia Ibañez, Vázquez Montalbán o fins i tot el detectiu de ficció (creat pel mateix Montalbán) Pepe Carvalho.

Eugeni Madueño, un altre dels habituals ha quedat commogut quan ha sabut que ara el local es converteix en un restaurant asiàtic: "És el pitjor final possible per un lloc tan especial, amb aquell caliu. Tots els plaers de la vida que entren per la boca, eren a casa Leopoldo". L'advocat anarquista Mateo Seguí, un altre habitual de l'època, diu que aquest canvi, és una cosa normal i que tot i la nostàlgia, entén que passin aquestes coses. Aymerich recorda els jocs de mans que feia l'advocat Antonio Roqueta i també com Joan de Sagarra, després d'haver-la convidat un dia a parlar de fotografia, li va trucar per dir-li que l'acceptava a la "lamentable penya". No oblidarà mai què passava allà dins: "Ens ho passavem molt bé, estàvem fora de la norma, érem molt lamentables, ho enyoro, era una generació que tenia esperances, però que allà dins, amb cofiança deien de tot".

Seguí avisa, però, que era un local per gent rica: "La Rosa ens tenia apreci, a la penya, i ens feia un preu assequible, però al costat de la nostra taula hi havia gent que pagava tres vegades més". Això sí, de tant en tant, decidia convidar alguns jovenets que hi anaven per captar-los com a clients. "Era una amfitriona que disfrutava, la 'lamentable' formava part del restaurant i ella s'asseia amb nosaltres", explica la Pilar Aymerich.

La Carmen Alcaraz, especialista en gastronomia, critica aquesta tendència que hi ha a Barcelona i que fa que es perdin locals tradicionals, que són part de la història de la ciutat: "No queden locals de cuina catalana a Barcelona i això és un problema, a més a més no ens adonem que aquests llocs són patrimoni". Els responsables del nou restaurant, asseguren a la Cadena SER que han mantingut el nom Casa Leopoldo perquè els propietaris del local, abans de llogar-lo, els hi van explicar la història del restaurant, i que tot i que s'han perdut les fotografies, l'interior manté l'esperit de sempre,

Durant els últims anys, des del 2015, quan la Rosa Gil va dir prou, diferents cuiners van intentar rellançar Casa Leopoldo. Però amb la pandèmia, els últims que s'hi van posar van abaixar la persiana. I ara, s'hi obra aquest restaurant de cuina asiàtica. És una notícia que hem explicat al programa 'El Balcó' amb el Mateo Seguí, un advocat anarquista que era un habitual, amb la fotògrafa Pilar Aymerich i amb la Xia, l'actual responsable del local.