El BalcóEl Balcó
Sociedad

Què és la justícia restaurativa?

Una altra forma de fer justícia és possible, un acord a través de la mediació entre denunciat i víctima pot transformar el dany en un benefici per tots dos.

Què és la justícia restaurativa?

Què és la justícia restaurativa?

10:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665081534519/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A "El Balcó" ens hem apropat a aquesta forma de justícia prevista per la Llei des de l'any 2.000, però que és forma desconeguda. La idea busca reparar de forma pràctica, el dany provocat per un delicte, a través d'un acord entre les dues parts, víctima i denunciat. La justícia restaurativa contempla que qui ha comès un delicte faci una tasca reparadora en favor de la víctima, o expressi una disculpa, o fins i tot escrigui una carta que resolgui el conflicte. Les dues parts han de participar de forma voluntària.

Hem conversat amb un jove que va cometre un furt i al ser denunciat, va optar per aquest programa. L'alternativa era anar a judici. El procés va portar a aquest jove a reunir-se amb la seva víctima: "Llegamos a reunirnos y estuvimos conociéndonos un poco, ella vino por curiosidad, por su fe en la humanidad". Ell va poder explicar la situació familiar que l'havia portat a aquest furt, i ella el va comprendre, en una conversació que el jove descriu com "seria y agradable".

Susagna Roura, directora general d'execució penal i justícia juvenil, responsable d'aquest programa de Justícia Restaurativa, ens ha explicat la filosofia d'aquesta justícia alternativa. I ha fet èmfasi en que fins als 50% dels casos que passen per aquest procés restauratiu tenen una solució satisfactòria pels implicats.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad