"Els ciberatacs no només es donen a les gran empreses"
L'atac més comú és el 'Ransomware', on s'encripten totes les dades perquè no puguis accedir-hi
ENTREVITSA. Com ens podem protegir dels ciberatacs?
13:59
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665478555888/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Els ciberatacs van començar de forma massiva el 2018 quan atacaven usuaris individuals i es reclamaven imports relativament baixos. Però des de fa uns anys, afecten sectors estratègics per tal d'aconseguir rescats més elevats. Un dels casos més sonats va ser el ciberatac que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona. El govern català va destinar més de 3,5 milions d'euros a solucionar-ho, tot i que oficialment mai es va anunciar que fossin per pagar els 3 milions de rescat.
Un altre exemple és el ciberatac va fa uns dies va patir el Consorci Sanitari Integral, concretament els hospitals Moisès Broggi de Sant Joan Despí, el Dos de Maig de Barcelona i el General de l'Hospitalet de Llobregat, així com el CAP Sagrada Família de Barcelona, els CAP Collblanc i Torrassa, dues residències i l'Hospital Sociosanitari de l'Hospitalet i dos centres d'atenció especialitzada de Sant Feliu de Llobregat. Abans de recuperar la normalitat, l'atac va impedir programar o fer proves com ara radiografies i consultar els historials.
Bruno Pérez Juncà, expert en ciberseguretat i privacitat i pèrit judicial informàtic forense, explica que l'atac més freqüent és el "Ransomware". En aquest cas, els delinqüents entren a un ordinador, encripten totes les dades i apliquen uns algoritmes perquè no es pugui accedir. El problema és que ja no s'encripta amb només una clau, ara es complica més, es fan tres o quatre encriptacions. "És molt important que la gent tingui estratègies", constata.
Durant el 2021 els Mossos d'Esquadra van registrar 600 denúncies per algun ciberatac, però la xifra real pot ser molt més alta perquè es calcula que només es denuncien un 10% dels casos. Per aquest motiu, Bruno Pérez Juncà recorda que "cal que ens comencem a responsabilitzar" i creem còpies de seguretat i actualitzem tots els nostres dispositius.
L'expert constata que qualsevol és susceptible a un atac informàtic: "Estem rebent constantment atacs que intenten estafar-nos, un exemple és el missatge fals del teu banc que reps al mòbil". "Els ciberatacs no només es donen a les grans empreses", acaba.