Cine y TV

Marta Martorell, la veu d'Angela Lansbury: "La meva filla em diu 'Senyora Fletcher"

La dobladora barcelonina recorda l'actriu que li parlava "només amb els ulls" i el personatge que va posar nom al seu gos

ENTREVISTA. Marta Martorell recorda el seu alter ego, la senyora Fletcher

Barcelona

Angela Lansbury va ser durant dècades la cara amable del crim. Encarnant a l'escriptora de misteri Jessica Fletcher a la sèrie americana S'ha escrit un crim, Lansbury va enganxar milions d'espectadors abans que es posés nom a la febre del True Crime. La veu d'aquella dama negra, però, en català i castellà, no era la seva. Li va deixar l'actriu de doblatge Marta Martorell, que aquest matí llegint el diari al sol de Barcelona, s'acomiadava de qui va ser el seu alter ego televisiu, després que ahir Lansbury morís als 96 anys.

"Una de les meves filles em diu sovint: Senyora Fletcher! Senyora Fletcher", admet Martorell, entre rialles en una entrevista a SER CATALUNYA. El personatge li ha valgut també el sobrenom entre les seves amigues i li va servir, fins i tot, per batejar la seva mascota: "A un gosset blanc preciós que tenia i que va morir li vam posar de nom 'Fletcher". Martorell ha posat veu a desenes de personatges, però encara ara, dècades després del rodatge de "S'ha escrit un crim", la seva veu fa reviure a l'entranyable investigadora: "Parlant amb la meva filla a un taxi, el taxista es va girar i em va dir: a vostè la recordo. És la Jessica Fletcher!".

Entrevista a Marta Martorell, dobladora d'Angela Lansbury

"No ens assemblem", diu Martorell, per qui posar paraules a Lansbury va ser "una passió". "L'actriu era tan bona! Quan és dolenta t'has de cordar bé les calces, però sent bona com era ella, era molt fàcil doblar-la", assegura Martorell. "Només amb els seus ulls, ja sabia què i com ho havia de dir", afegeix Martorell que creu que la sèrie va triomfar perquè "no hi havia sang ni drama".

"La seva mort m'ha fet molta pena. Li tenia molta estima perquè l'he doblada tant i tant", rememora. El primer cop que va posar-li veu va ser amb "S'ha escrit un crim", tant en català com en castellà; després a La Bella i la Bèstia; La Bruja Novata o Anastàsia. Martorell ha posat veu a desenes de personatges i actrius, una de les més reputades, Maggie Smith; els últims cops en el paper de Lady Violet a Downton Abbey. "Maggie Smith i Jessica Fletcher per mi han estat adorables. Em feien doblar-les durant hores i deien "que llarg". Jo els responia: "No, què dieu? Que curt! Que bonic!".