Política

Interior ascendeix a comissàries a quatre dones per feminitzar els Mossos

La conselleria nomena sis nous comissaris, claus en l'estructura del cos, amb el procés de selecció pendent dels tribunals

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, amb Rosa Bosch / ACN

El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, amb Rosa Bosch

El Departament d'Interior ha nomenat quatre noves comissàries i dos nous comissaris dels Mossos, un pas indispensable per reestructurar el cos els pròxims mesos. Els nomenaments es produeixen després d'un procés de promoció amb 34 intendents aspirants, dels quals 9 eren dones, segons fonts d'Interior, que destaquen amb la feminització que suposen els nous nomenaments, ja que comporta duplicar el nombre de dones amb el major rang del cos, per sota de Major, que només ostenta Josep Lluís Trapero. El conseller Joan Ignasi Elena i el cap dels Mossos, Josep Maria Estela, s'han reunit aquest matí per ultimar la tria.

El procés no s'ha deslliurat de polèmica arran que dos dels aspirants impugnessin les bases davant del jutjat contenciós administratiu, que encara estudia el cas. Dels sis nomenaments, quatre són dones: les comissàries són Rosa Bosch, Montse Estruch, Silvia Catà i Mònica Luis. Mentre que els intendents que assoliran el rang de comissaris són Ramon Chacon i Miquel Àngel Garcia. La tria implica passar de tres comissàries al cos de Mossos, a set.

Els perfils

El nom de Rosa Bosch no ha estat una sorpresa, ja que la fins ara intendent formava part de la cúpula del cos, persona de confiança del cap dels Mossos, el comissari Josep Maria Estela, però sobretot, del seu número dos, el comissari Eduard Sallent. Sílvia Catà és la número dos dels Mossos a Barcelona, la intendent que ha treballat braç a braç amb una de les tres úniques comissàries que hi havia fins ara, la cap de la Regió Policia de Barcelona, Marta Fernández. Montserrat Estruch també és sotscap d'una Regió Policial, en aquest cas de l'àrea Metropolitana Nord; mentre que Mònica Luis ja estava al capdavant d'una comissaria central, la Comissaria General Tècnica de planificació de la Seguretat, una àrea que dona suport a la prefectura en la planificació, el disseny i la coordinació de les estratègies per donar resposta als problemes de seguretat.

És el cas també del fins ara intendent Ramon Chacón, un nom de consens. És el màxim responsable d'investigació del cos, que des de fa mesos dirigeix la Comissaria General d'Investigació Criminal. El nomenament de Miquel Angel Garcia té un component estratègic. Fins ara era el número dos de la comissaria superior de coordinació central, però el seu nom és un dels que es contemplen per dirigir una futura Comissaria tecnològica. El tribunal, format pel comissari en cap del cos Josep Maria Estela, el comissari David Boneta, la cap de serveis Esperança Cardiel i una psicòloga, s'ha entrevistat amb els candidats durant les últimes setmanes. A les entrevistes, es preguntava als candidats sobre el rumb i els reptes del cos, per a després elaborar un informe que ahir es va posar sobre la taula de la cúpula d'Interior. Tot i que el tribunal avaluador assenyalava la idoneïtat de diversos noms, la tria final estava en mans del conseller Joan Ignasi Elena, el director de la policia, Pere Ferrer, i la nova secretària d'Interior, Tamara Garcia.

Apostes de futur: noms claus per redefinir l'estructura dels Mossos

El dilluns 17 d'octubre els seleccionats començaran un curs d'adequació al nou rang fins al 2 de desembre de 2022, quan, segons un comunicat dels Mossos, "els nous comissaris i comissàries es podran incorporar a les seves noves destinacions". Els nous comissaris són claus per formalitzar aquest hivern canvis en l'estructura dels Mossos, després que la cúpula presentés internament un decret de reestructuració que encara no s'ha desplegat i que va ser encarregat al número dos de la policia catalana, Eduard Sallent. Segons la policia catalana, aquest desembre es redistribuiran els càrrecs "amb l’objectiu d’afrontar els nous reptes de seguretat de Catalunya amb una policia més social, propera, jove, feminitzada i innovadora".

Els nous càrrecs hauran de servir per transformar també la cúpula del cos, que ara mateix està fracturada per les discrepàncies entre el comissari en cap, Josep Maria Estela, i el seu número dos, Eduard Sallent. Una mala relació que fonts d'Interior consideren irreconciliable i que, tal com va avançar El País, va provocar que Estela demanés al conseller que cessés a Sallent.

Pocs dies després el comissari Estela intentava tancar la crisi oberta a la cúpula amb una carta a tots els mossos on assegurava tenir la confiança del conseller. No feia referències explícites al seu número dos, Eduard Sallent, però si mencionava en diverses ocasions el nou decret d'estructuració. Fonts properes a la cúpula de la policia entenen que el moviment pretenia apaivagar els ànims, conscients que una reforma del cos que afecti la cúpula i als comandaments s'ha de cuinar amb temps. I aquests nous sis nomenaments seran alguns dels ingredients necessaris.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00