Els metges de família alerten de la tendència de sobre medicalitzar els pacients amb dolor persistent
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha alertat de la tendència que existeix als Serveis de Salut Pública d'abusar de les prescripcions d'antiinflamatoris a persones afectades pel dolor persistent, una condició que pateix el 23,4% de la població adulta del territori espanyol. Des de CAMFiC han recomanat reduir el consum de fàrmacs i recórrer a l'exercici i l'educació en l'arrel neurocientífica del dolor per evitar els efectes secundaris als pacients i els costos de l'atenció mèdica i dels medicaments.
Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies, a l'Aquí Catalunya considera que "moltes de les vegades no es busca d'on prové el dolor, es tracta només de manera simptomàtica". Coincideix amb la CAMFiC amb què l'objectiu és envellir de manera més saludable, fent esport i millorant els hàbits.
ENTREVISTA. Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies
16:19
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665991473030/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
El dolor persistent és la primera causa de visita a l'atenció primària, amb un 30% del total de les visites. Això comporta un important cost per l'Atenció Primària, ja que aquests pacients tendeixen a ser polimedicats i freqüenten més les consultes. A les consultes es prescriuen fàrmacs com l'Ibuprofèn o el paracetamol amb una indicació limitada a 7-8 dies. Però si la molèstia no desapareix, els pacients n'allarguen el consum amb perjudici per a òrgans com el ronyó o el sistema digestiu. En casos de dolor fort també es recepten opioides, tot i que tampoc no solucionen el problema.
Una de les mesures per intentar rebaixar l'automedicació és la limitació a l'Ibuprofèn de 400 mg en les compres sense recepta. Per Antoni Torres, aquesta és una mesura "totalment encertada". El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies ha destacat que cal consumir les quantitats correctes d'un medicament perquè facin la funció que el nostre cos necessita.
El iode
L'OMS recomana el consum de iode en cas d'accident nuclear a les persones de fins a 40 anys i a les dones embarassades. De fet, a Finlàndia, el ministeri de salut ha demanat a la població menor de 40 anys que les compri i a les farmàcies s'han exhaurit les existències. Però Antoni Torres ha volgut deixar clar que no s'han de prendre les pastilles de iode preventivament, perquè modifica el funcionament de la tiroides i no està supervisat ni preescrit per un metge. Ha remarcat que sempre ha de ser sota la hipotètica instrucció de la sanitat pública.
Comença la campanya de vacunació
Els majors de seixanta anys, les dones embarassades i les persones amb immunosupressió, problemes de salut crònics i altres factors de risc ja poden rebre la quarta dosi de la vacuna de la Covid-19, simultàniament amb la de la grip. També es protegiran les persones que poden transmetre les malalties a persones d'alt risc, com són cuidadores o convivents. A més, es vacunaran els col·lectius essencials, en aquest cas només de la grip. La previsió de Salut és acabar aquesta campanya de vacunació el 30 de novembre.
Aquesta nova campanya coincideix amb un augment dels contagis, l'últim balanç de les dades constata un augment del 30% de les noves infeccions. Països com Itàlia, França, el Regne Unit o Alemanya ja han començat una nova onada. La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya Clara Prats considera que encara és massa d'hora per predir com evolucionarà el virus a casa nostra: "Hem de trobar el punt just de preocupació. S'ha de seguir molt bé com evoluciona la campanya de la quarta dosi entre la població més vulnerable".