Marta Pasqual: "A Caldes, l'estada dels italians va fer molt rebombori, però la dels alemanys és molt tabú"
Marta Pasqual s'endinsa a la vida de Luis Clauss al seu llibre "El malaventurat senyor Clauss"
Caldes de Malavella
Des que Marta Pasqual, professora a Caldes de Malavella, va saber que als balnearis d'aquest municipi, hi havien estat confinats "espies nazis", va voler investigar més sobre aquesta història. "Sempre volia que els meus alumnes fessin el treball de recerca sobre aquest tema" explica Pasqual, "però no em feien cas, així que finalment ho vaig fer jo".
Pasqual es va centrar en una d'aquestes vides: la de Ludwig Claus (o Luis Clauss) alemany que va néixer i viure a Huelva i que va estar en règim de llibertat vigilada a Caldes entre el 1945 i el 1947. "Sobre el paper era un espia nazi que formava part d'una llista de 104 noms dels més perillosos, segons el bàndol aliat" explica l'autora.
Estirant el fil de la investigació d'aquesta figura va topar amb Maria Clauss, neta del protagonista, que ara viu a la casa familiar del seu avi a Huelva. Des del principi, l'autora li va deixar molt clar que no li interessava la part política. "No qüestionaré si era nazi o no, m'interessava la seva condició humana".
Amb la informació que li dona Maria Clauss, conjuntament amb entrevistes a persones grans del poble -que havien conviscut amb el protagonista-, Pasqual fa un relat sobre els dies de Luis Clauss a Caldes de Malavella, fent un retrat "d'ell com a persona" i traça les línies de les seves aficions per l'apicultura i la pintura, així com de l'amistat travada amb dos joves del municipi.
L'entrevista sencera a Marta Pasqual, autora de "El malaventurat senyor Clauss", aquí:
Marta Pasqual, autora d''El malaventurat senyor Clauss'