Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Economía y negocios

¿Saps què és una empresa unicorn?

Així és com es coneixen les startups joves que no cotitzen a la borsa i que aconsegueixen una valoració de 1.000 milions de dòlars durant els seus primers anys de vida

REPORTATGE. ¿Saps què és una empresa unicorn?

REPORTATGE. ¿Saps què és una empresa unicorn?

08:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666255395151/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un unicorn és un animal mitològic. Un cavall blanc amb una única banya llarga i punxeguda al front. És un ésser que, segons la llegenda, és pràcticament impossible de caçar o domesticar. Avui en dia, els unicorns continuen ocupant un lloc destacat en la cultura popular i sovint s'utilitzen com a símbols de fantasia o de raresa i, aquí, és on trobem el seu nexe en el món de l'economia. En concret, el concepte unicorn, aplicat al llenguatge empresarial, s'utilitza per fer referència a totes aquelles empreses que no cotitzen a la borsa i que, durant els seus primers anys de vida, aconsegueixen una valoració de, com a mínim, 1.000 milions de dòlars.

Aquest és un concepte relativament recent. Va ser creat i utilitzat, per primera vegada, l'any 2013 per Aileen Lee, especialista en capital risc i fundadora de Cowboys Ventures, a l'article 'Benvinguts al club dels Unicorns: aprenent de les statrups de mil milions de dòlars'. En aquell moment, Lee va comptabilitzar 39 startups, és a dir companyies emergents, que tenien aquest valor. Entre elles hi havia Facebook, LinkedIn, Twitter o Youtube.

Verònica Ferrer, professora d'EAE Business School i cofundadora i CEO de Pitaya, empresa dedicada a potenciar el creixement i l'expansió d'altres companyies, destaca que el més importat d'aconseguir una valoració de 1.000 milions i convertir-se en un unicon és que és un punt d'inflexió: "és la clau que desbloqueja els següents estadis que permet captar més inversió, seguir creixent, tenir més reputació... dona un prestigi que permet a l'empresa continuar la seva expansió", subratlla Ferrer.

Arribar als 1.000 milions de valoració és una quimera. De fet, es considera que nou de cada deu startups no arribem als tres anys de vida. La majoria d'empreses unicorn són dels Estats Units (40%), la Xina (25%) i la Unió Europea (19%). A Catalunya, segons les dades de l'agència per la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, només sis companyies han aconseguit convertir-se en unicorn. Són Edreams, Adevinta, Glovo, LetGo, Wallbox, Travelperk i, des d'aquest octubre, Factorial.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00