El Balcó
Sociedad

Dues llibreries històriques tancaran a Barcelona

Ho han anunciat en 24 hores 'Alibri', referent en humanitats, idiomes i sociologia, i 'Cómplices', de literatura LGTBI

Barcelona

En els propers mesos abaixaran la persiana dos locals emblemàtics de Barcelona per aquells que són lectors de tota la vida. La llibreria Alibri, l'antiga Herder de tota la vida, especialitzada en idiomes, sociologia o humaniatats, es prepara per tancar, segons ha avançat 'El Periódico' i ha confirmat SER Catalunya. Els propietaris han pres aquesta decisió per motius econòmics, tot i que encara no concreten exactament quan deixarà d'obrir. Volen fer-ho de manera tranquil·la i sense deixar cap client a l'estacada, quan els hi faltava poc per complir 100 anys de vida.

En el cas de la Cómplices, una de les dues sòcies es jubila i per això mantindran només l'editorial. Assegura Helle Bruun, copropietària, que si el negoci anés millor s'haguessin plantejat contractar algú i continuar, però que no és el cas. Elles abaixaran la persiana el 31 de desembre, 29 anys després d'haver obert portes.

Tots dos tancaments han provocat un allau de missatges a xarxes d'escriptors, traductors, que han compartit els seus records amb els dos locals.

Al programa 'El Balcó' hem parlat d'aquests dos tancaments amb l'especialista en llibreries i escriptor Jorge Carrión, que ha escrit els llibres 'Contra Amazon' i 'Librerías'. Assegura que ell no acostuma a ser alarmista, però que en aquest cas sí que és greu i important que passi això amb la llibreria Alibri, perquè tenia molt de recorregut i no és un cas de negoci que no s'ha adaptat o que s'ha quedat anclat al passat. Creu que hi ha dos culpables.

El primer, la compra a Amazon o per internet: "Amazon no fa barri, no dona feina digne, impulsa la solitud i trenca els llaços comunitaris". El segon problema, considera ell, és que falta supor a aquests negocis per part de les administracions: "les llibreries s'han de protegir, cal més injecció econòmica per part de l'Ajuntament, la Generalitat o el Govern espanyol".

Jordi Martí, el regidor de cultura de l'Ajuntament, reconeix que a vegades això passa, perquè els lloguers són molt alts i aquest tipus de negocis són molt poc rendibles i per poca cosa que passi, el negoci perilla. Recorda que Alibri era una llibreria de referència: "Hi trobàvem els llibres d'estudi, per a la universitat, hi anava molt, jo, a més hi tenia un amic que hi va treballar durant molts anys". Explica que és una mala notícia i que està trist, per això creu que hi ha una apel·lació a la gent que continua llegint: "Hem de demanar a tothom que vagi a les llibreries, un llibreter m'explicava que hi ha gent que va a les llibreries a mirar i fer fotografies, per després comprar a través d'internet".

Jordi Martí ha afegit que des del govern municipal han obert concursos perquè s'ocupin alguns locals comercials amb nous projectes. El regidor planteja polítiques com les de París, on l'ajuntament és propietari de molts locals comercials com la majoria de llibreries, per evitar que passin aquestes coses. Tot i això, reconeix que aquests canvis són lents i que ara mateix, Barcelona està molt lluny d'això.