Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política | Actualidad

Jaume Asens: "El delicte de sedició s'ha d'eliminar i si Puigdemont no ho vol és el seu problema"

La reforma del delicte de sedició està damunt de la taula de les negociacions pressupostàries entre el Govern i ERC. L'expresident Carles Puigdemont ha declarat a les darreres hores que refusa aquesta reforma perquè "seria una renúncia"

MADRID, 12/07/2022.- El diputado de En Comú Podem, Jaume Asens, interviene durante el debate sobre el estado de la nación que comienza este martes en el Congreso. EFE/ Mariscal / Mariscal (EFE)

Barcelona

Durant la passada setmana es va parlar molt dels beneficis que podria tenir Carles Puigdemont en el supòsit de reformar el delicte de sedició. Aquesta reforma seria un dels punts claus de les negociacions sobre els pressupostos de l'any vinent que estan portant a terme el Govern i ERC. A les darreres hores, coincidint amb el cinquè aniversari de la seva sortida cap a Brussel·les, el mateix Puigdemont ha refusat qualsevol benefici personal en aquesta reforma. Assegura que no ha buscat cap benefici personal i no ha demanat a ningú que negociï en el seu nom.

Pel diputat d'Unides Podem, Jaume Asens, la posició de Puigdemont "és estranya, però legítima, perquè es tracta de modificar un codi civil que és una anomalia pels estàndards europeus. Afecta la salut democràtica i al dret de protesta. És una amenaça, no només pels independentistes, també pels manifestants de la PAH o els sindicalistes. Creiem que és predemocràtica la interpretació que fa el Suprem del codi civil. S’ha de desactivar aquest tipus penal. Si el president Puigdemont no el vol modificar és el seu problema, el delicte s’ha d’eliminar tal com el coneixem".

Asens explica que "la proposta del PSOE fa curt, no es tracta de la quantia de les penes. Ha d’existir el delicte de sedició? L’exercici d’un dret fonamental com va ser l’1 d’octubre no té a veure amb un delicte de sedició. Això té a veure amb l’ús de violència, entrar al congrés amb una metralleta. No faria falta fer aquesta distinció si no fos perquè el Suprem fa una interpretació de la llei. Hi ha hagut una invasió de la competència legislativa per part del Suprem atribuint-se una funció que no li correspon".

"Ara hem de determinar pel futur què és delicte de sedició i què no, per evitar les diferències amb altres països europeus que hem vist que no han interpretat el mateix que el Suprem. Defensem la tesi que es defensa a Europa i a organismes de drets humans. El Congrés ha de definir el que és i el que no és el delicte de sedició. El PSOE, amb la reducció de penes, sembla que accepti la postura del Suprem".

El diputat creu que "la reforma no arribarà abans dels pressupostos, són debats diferents. La reforma ha d’arribar perquè és un compromís del president Sánchez, també ho va dir el ministre de Justícia, hi ha hagut moltes manifestacions públiques dels dirigents socialistes i és poc creïble aquesta reacció del PP negant-se a negociar la reforma del poder judicial per un tema que fa temps que està al debat públic".

"La nostra és una proposta de desbloqueig, per tal que la meitat dels grups del congrés hi pugui participar. Les regles que es van fer eren pensant en el bipartidisme, això ja no existeix. El PP ja va canviar en època de Zapatero. Quan perden el poder s’atrinxeren en el poder dels tribunals i fa una oposició fent servir els jutges com a contrapoder, impedint que les lleis que s’aproven al Congrés puguin tirar endavant. La nostra fórmula impediria que el PP i Vox poguessin fer ells sols una modificació de l’elecció del poder judicial".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00