Una empresa de la Vall d'Aran instal·la una estació meteorològica al sostre del Pirineu
Des d'aquesta setmana es poden seguir a temps real les dades de temperatura, vent i neu al cim de l'Aneto gràcies a Arantec
REPORTATGE. Una empresa de la Vall d'Aran instal·la una estació meteorològica al sostre del Pirineu
03:56
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669293650981/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Hi ha estacions meteorològiques a gairebé cada racó de Catalunya i Espanya, però l'empresa Arantec ha anat un pas més enllà: ha instal·lat uns dispositius de màxima precisió per analitzar fins al més mínim detall de tot el que passi al cim de l'Aneto, la muntanya més alta dels Pirineus, a més de 3.000 metres d'altitud. Les dades es poden consultar a temps real a la web i són obertes a tothom.
Gràcies a l'estació es podrà veure també al detall com evoluciona la glacera de l'Aneto, una de les últimes que queden a la serralada que separa França i Espanya. Per fer-ho, hi ha dues webcams instal·lades - que també transmeten imatges en directe i es poden consultar - i que faran fotografies cada poques hores per, amb el pas dels anys, saber exactament, mil·límetre a mil·límetre, quins efectes està tenint l'escalfament global sobre el pic dels Pirineus. Les dades són, a més a més, d'una zona totalment verge, sense acció humana, contaminació lumínica ni tampoc exposada a gasos de combustió, un fet que ajudarà a l'hora de fer comparatives i mesurar l'impacte de la contaminació a les zones més poblades.
Els altres beneficiats seran els equips de rescat que treballen a la zona ajudant a alpinistes que han tingut accidents, s'han vist sorpresos per allaus o s'han perdut: gràcies a les dades amb temps real sabran com bufa el vent i si és viable o no utilitzar l'helicòpter sense assumir riscos. També monitorar els llamps en casos de tempestes o saber si les temperatures són extremadament baixes.
El repte de muntar l'estació
"Primer es fa un reconeixement a peu. Cal anar ben preparat, com si anessis a fer l'Aneto: grampons, bon abric, equipament... Un cop allà es fa la instal·lació dels sensors i l'equipament, un material que arriba en helicòpter, i un cop assegurats i sense riscos, es col·loca cada cosa al seu lloc". Qui parla és Quique Vidal, responsable tècnic d'Arantec, l'empresa aranesa responsable de la instal·lació.
"És una ubicació extremadament difícil per l'accés, les condicions hostils de neu, vent i fred... I també pels llamps que podrien fer malbé sensors. És un lloc molt difícil per monitorar condicions ambientals", precisa. El manteniment també és tot un repte, ja que calen accions periòdiques on es puja en helicòpter o a peu depenent de l'època de l'any, la situació o la gravetat de l'avaria.
En aquesta dificultat rau el mèrit d'aquesta empresa, que es dedica a monitorar riscos d'allaus a alta muntanya a diferents cims i carenes, per saber també com les grans nevades afecten les carreteres.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...