Augmenten els casos de sarna: "Tenim la sensació que el germen s'ha fet resistent al tractament"
El cap de dermatologia de l'Hospital de Bellvitge assegura que "ara estem millor que l'any passat"
REPORTATGE. La tardor és una de les èpoques de l'any en què la sarna augmenta
12:30
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669624975190/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
L'escabiosi, coneguda com la sarna, continua a l'alça a tot Catalunya. És una malaltia de la pell provocada per un tipus d'àcar microscòpic que viu a la capa superior de la dermis, on diposita els ous. La tardor és una de les èpoques de l'any en què aquesta malaltia parasitària augmenta. "El 2019 hi havia 20 o 30 casos per 100.000 habitants, ara hi ha 70 o 80", explica l'Alba Martínez, coordinadora del Grup de Dermatologia de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, la CAMFIC. "De sarna hi ha hagut sempre, i no s'erradicarà mai. Si l'espècie humana desapareix, el paràsit s'adaptarà", detalla Jaume Notario, cap de dermatologia de l'Hospital de Bellvitge.
Els metges no saben la raó d'aquest increment tan llarg i sostingut. Tot i que el problema va començar abans de la pandèmia, sospiten que el confinament, amb moltes més hores de convivència del que és habitual, va afavorir els contagis. "L'estem controlant, ara estem millor que l'any passat", puntualitza Notario. El que sí que asseguren és que han detectat que a alguns pacients ja no els fa efecte la cura que s'utilitzava fins ara: "Tenim la sensació que el germen s'ha fet resistent al tractament".
Una possible causa de l'augment de contagis és el fracàs dels tractaments, que no són capaços de tallar la cadena de transmissió. El tractament és complex: s'ha de fer molt bé i ha de ser grupal. Si no, no serveix de res. "El tractament cal que el faci la persona que li pica i tots els contactes estrets encara que no tinguin símptomes", assegura l'Alba Martínez. Les cremes i locions que eliminen els àcars i els ous són les encarregades de frenar la malaltia.
Això vol dir, per exemple, que s'han de tractar tots els convivents en una mateixa casa on hi hagi un cas de sarna, i tot el personal d'una residència geriàtrica o d'una guarderia on s'hagi declarat un brot. L'entorn familiar, les residències de gent gran i les guarderies i escoles són alguns dels espais on es registren més brots perquè hi ha molt contacte estret entre les persones.
Com es contagia?
La sarna és una malaltia que s'encomana molt, però no amb un contacte fugaç. Martínez explica que el contacte ha de ser pell amb pell però sostingut, uns 10 o 15 minuts. "No perquè ens asseguem a l'autobús o donem la mà a algú que en té ens podem contagiar", tranquil·litza. També és veritat que el contagi es pot donar de manera indirecta per intercanvi de roba o tovalloles utilitzades per la persona afectada.
"La sarna és una infecció cutània que no afecta els organismes interns", assegura Notario. Produeix una picor intensa i severa, especialment durant la nit o quan augmenta la temperatura corporal i provoca una erupció a la pell, que inclou butllofes o pústules que es trenquen quan els afectats es rasquen. El cap de dermatologia de l'Hospital de Bellvitge recomana que "si et pica la pell de forma continuada i et surt una erupció" s'ha de consultar el metge, com amb qualsevol altra malaltia o infecció.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.