GIRONA BARRI A BARRI | Pont Major
L'Aquí Girona visita el Barri de Pont Major per saber què caracteritza el barri i quines són les seves demandes
GIRONA BARRI A BARRI | Pont Major
Girona
El Pont Major és un dels barris perifèrics de Girona, situat al nord de la ciutat. Està separat pel riu Ter del municipi de Sarrià. L'any 2021, hi vivien uns tres mil habitants. Si els hi preguntes d’on son als veïns de sempre, no us diran de Girona, us diran que són del Pont. A l'Aquí Girona hem parlat amb en Josep Maria Castanyer, president de l'Associació de Veïns del barri, que viu al Pont Major "des de l'any zero de la seva vida".
Ens reunim al Centre Cívic, ubicat a les antigues destil·leries Regàs. Una obra d'Eric Catà, construïda l'any 1908, que conserva la façana i part de l'antiga botiga de la destil·leria. En funcionaven tres, a principis del segle XX, i era un dels negocis importants del barri. Malgrat això, Castanyer assegura que en aquells moments "gairebé a cada porta hi havia un negoci i un artesà". Aquests, a finals dels cinquanta van anar tancant, i ara, només queda un estanc i un bar.
El barri, però, des de feia temps que era una zona rellevant. Hi passava, en temps dels romans, la Via Augusta que ja llavors travessava el riu en el punt més favorable, on ara hi ha el Pont de l'Aigua. Més tard, pel Pont Major, també hi va passar el Tren Petit, que connectava ferroviàriament Banyoles, Girona i Palamós. "Tinc flaixos del pas del Tren Petit, que al final del barri es bifurcava, cap a Banyoles i cap a Palamós" apunta Castanyer, "però ja de petit, va deixar de circular i va quedar el carrer sense pavimentar el pas de la via".
El president de l'Associació de Veïns assegura que els veïns sempre s'han sentit molt "del Pont". "Nosaltres diem «Anem a Girona», «venim de Girona»". Recorda un moment que va ser un xoc pel barri: l'any 1973, quan es van construir els habitatges promoguts per l'antic Ministerio de la Vivienda. Unes 200 famílies van omplir 200 habitatges del barri en poc més de dues setmanes, i es va multiplicar la població. De 900 persones, van passar a ser el doble i "això va capgirar la dinàmica del poble" explica Castanyer. "Abans aquí es podia fer vida de poble, deixar les portes obertes sense patir per res".
Més neteja i més voreres, entre les demandes principals
Castanyer afirma que una de les demandes principals del barri és la neteja de les zones verdes. "Hi ha molt d'espai verd al barri i cal una neteja d'aquestes zones diferent de la resta". A més, també assegura que estan impulsant una campanya de reivindicació de les voreres, perquè la situació és "deficitària". "Tenim voreres sense pavimentar i en alguns punts, absència de voreres total".
Finalment, hem acabat rememorant la inauguració del Pont de l'Aurora, l'any 2015. "Ha sigut un prejudici", assegura el president, "perquè ha fet augmentar el trànsit pel barri". Castanyer apunta que Sarrià, que està a l'altre costat de riu, ha posat traves al pas de vehicles, i moltes persones que venen del Baix Empordà travessen el pont i el barri per anar cap a Girona Oest. "El carrer del Pont major és molt estret, i és problemàtic l'augment de trànsit" conclou.