Descàrregues elèctriques controlades contra la depressió
Cada any, els hospitals catalans tracten un miler de pacients amb teràpia electroconvulsiva (TEC), el que abans es coneixia com a electroshock
CRÒNICA. Descàrregues elèctriques controlades contra la depressió
00:49
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669731476279/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Aquest procediment, molt estigmatitzat pel mal ús que se'n va fer durant anys i per la imatge que se n'ha donat a la televisió i el cinema, és molt efectiu en determinats trastorns, com la depressió resistent. També es pot utilitzar en altres malalties mentals, com determinades esquizofrènies i manies en trastorns bipolars.
La TEC consisteix a induïr activitat neuronal generalitzada mitjançant petites descàrregues elèctriques al cervell. Tal com s'aplica avui en dia no té res a veure amb la d'anys enrere. El tractament es fa sota una anestèsia general de poca durada, de 3 o 4 minuts, i la descàrrega és personalitzada: varia segons edat, sexe i medicació del pacient. Aquesta descàrrega és de curta durada, d'entre 4 i 8 segons, produeix una convulsió controlada.
Molt segura i eficaç
Tot i la fama negativa que ha acompanyat la TEC, amb els actuals protocols d'anestèsia i control del pacient, és un tracta,ent eficaç i segur. En els casos de depressions resistents, les que no responen a cap altra teràpia, els resultats són molt bons.
"En un 70% dels pacients observem una resposta completa, una remissió completa dels símptomes, que és el primer pas perque la persona recuperi la seva vida habitual i a tenir una funció 'normal'. Hi ha un 30% de pacients que no acaben de millorar. Alguns mostren una petita millora, però no completa, i en d'altres no funciona ... Però això passa amb totes les teràpies", explica el doctor Mikel Urretavizcaya, responsable del programa de TEC i de depressió resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).
Mala premsa
Malgrat els avenços, l'opinió pública continua tenint una mala imatge de la teràpia electroconvulsiva. Un estudi del Centre Psiquiàtric Universitari KU de Leuven (Bèlgica) fet el 2016 va analitzar les aparicions de la TEC a pel.lícules i programes de televisió des de 1948. La conclusió va ser que el 80% dels films i el 72% dels programes televisius mostren una imatge negativa i inexacta del tractament. Segons l'estudi, en la majoria de les escenes, la TEC s'utilitza com a metàfora de la repressió, el control de la ment i del comportament, o també es presenta com un mètode per esborrar la memòria, dolorós i nociu.
El doctor Urretavizcaya creu que "desestigmatitzar la TEC i les persones que la reben exigeix una formació rigorosa dels professionals que l'apliquen. Per acabar amb aquesta visió tan negativa de la teràpia, també seria necessari que els pacients que l'han rebut i els ha funcionat, que són la majoria, expliquessin la seva experiència i el seu grau de satisfacció per normalitzar-la".
L'estigma que arrossega aquesta teràpia, injustificada avui en dia, "pot provocar que, fins i tot, algun centre no l'ofereixi als pacients. De fet, als Estats Units hi ha hagut demandes de persones que se'n podrien haver beneficiat, però els metges no els en van ni parlar".
A Catalunya hi ha una vintena de centres sanitaris que ofereixen la TEC. L'Hospital de Bellvitge, que n'és referent i l'aplica anualment a una seixantena de pacients amb depressió persistent, celebra aquesta setmana un curs de formació per als seus professionals.
REPORTATGE. "Parlar obertament dels problemes de salut mental ajuda"
18:38
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1665512133879/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.