Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

"Jo hi vaig a gaudir i ells a aprovar"

Més de 3000 estudiants sèniors participen en algun dels programes que les Universitats ofereixen a persones de més de 50 anys

ENTREVISTA. "Jo vinc a gaudir, ells a aprovar"

ENTREVISTA. "Jo vinc a gaudir, ells a aprovar"

17:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669666046176/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La Universitat Autònoma de Barcelona, amb el programa "a l'abast" i la Universitat Pompeu Fabra, amb el projecte UPF sènior són dos dels campus que ofereixen als estudiants a partir de 50 anys la possibilitat, d'una banda, de dissenyar amb total llibertat el seu itinerari formatiu -els alumnes poden escollir entre més de 700 assignatures de graus diferents- i, de l'altra, de compartir lliçons, treballs i exposicions amb els alumnes ordinaris de grau.

Anna Puigboltes entrevista dos alumnes dels programes sèniors de la UAB i la UPF i una professora que els considera l&#039;exemple perfecte del que hauria de ser la Universitat.

Anna Puigboltes entrevista dos alumnes dels programes sèniors de la UAB i la UPF i una professora que els considera l'exemple perfecte del que hauria de ser la Universitat. / Soledad Domínguez

"Fa vint anys vam començar oferint itineraris tancats" explica el coordinador tècnic del programa Universitat a l'abast de la UAB, Sergi Arenas, "però de seguida ho vam trencar. No té lògica obligar a una persona que no estudia amb la pressió d'obtenir un títol concret a fer un itinerari. Reconeixem que cadascú és molt divers i oferim assignatures de pràcticament totes les facultats". La majoria dels estudiants del programa es concentren a la facultat de Filosofia i lletres, però aquest curs hi ha alumnes sèniors matriculats a matèries concretes de 39 titulacions diferents, que inclouen criminologia, Ciències de l'Antiguitat o Publicitat i relacions públiques.

El perfil majoritari dels estudiants que participen en programes formatius universitaris per a persones de més de 50 anys són dones jubilades d'entre 68 i 72 anys, però en el cas del programa integrat de la UAB hi ha una majoria d'homes d'entre 64 i 66 anys, la meitat dels quals amb estudis superiors previs. És el cas del Josep Molas, professor jubilat de química de la Universitat Pompeu Fabra que estudia humanitats a la UAB. "L'any passat em vaig jubilar i vaig començar un màster en Història de la Ciència, amb la idea de fer també un doctorat. I em vaig adonar que em feia falta una formació més humanística". Això l'ha portat a matricular-se a la facultat de Filosofia de l'autònoma. "No hem d'estar pas donant menjar als coloms quan ens jubileu" assegura amb un somriure. "Estic molt integrat a la classe, aquí no tenim aula B per a jubilats i la matèria que fem amb la Jèssica permet que hi hagi molta interacció dels alumnes".

La Jèssica Jacques és la professora que imparteix la matèria en una aula on ja han assolit el topall d'alumnes sènior -un topall que està fixat en un màxim de 5 alumnes i del que ella discrepa-. "Els alumnes del programa integrat representen l'ideal d'universitat, transversal i multidisciplinari. Són els alumnes perfectes perquè aporten una visió que els estudiants més joves no tenen, perquè tots ells tenen una formació, acadèmica o no, molt diversa". Jacques explica que aquests alumnes adopten un paper molt discret a les aules, però "aporten riquesa, calma, paciència, i una perspectiva de vida magnífica".

REPORTATGE. El 80% dels alumnes sènior de les universitats catalanes fan humanitats

02:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669727046292/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Maria Rosa Andreu té 67 anys i fa 4 que estudia assignatures del grau d'Antropologia "una per semestre perquè faig moltes altres coses". Després de treballar tota la vida en el departament de formació d'una empresa financera tenia clar que quan es jubilés volia estudiar antropologia. "El dia que perdi la curiositat, la inquietud per aprendre coses noves estaré morta". Assegura que el contacte amb els alumnes més joves és un dels aspectes més gratificants de l'experiència. "Al principi em sobtava que em parlessin de vostè o que em confonguessin amb una professora, però estic molt ben integrada. Els alumnes més joves ens demanen apunts i tenen ganes de treballar amb nosaltres perquè som -diu rient- els alumnes perfectes."

En Bernard Martínez té 62 anys i per ell, que no tenia estudis previs perquè amb 14 anys ja estava treballant, el primer dia a les aules de la UPF va ser "especial". "El primer examen que vaig fer vaig treure un 9 i vaig pensar, tu pots fer aquestes coses". En Bernard va fer la preinscripció per al programa sènior de la UPF el 2019, però no es va arribar a matricular per un problema de salut greu. "Fins que l'any 2021, dos anys després, la meva filla, de regal d'aniversari em va regalar la matrícula de dues assignatures." Ara fa més de mitja dotzena de matèries i està molt satisfet dels bons resultats acadèmics i de la relació que ha establert amb els seus companys més joves. "També aprenc molt d'ells".

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00