Sociedad | Actualidad

La convivència entre els diferents usuaris de la via pública es fa difícil a Barcelona

El 65% dels ciutadans enquestats pel RACC consideren que cada vegada és més complicat moure's per la ciutat

La majoria d’incidents i accidents es produeixen a les cruïlles i a les rotondes / antoniodibacco

Barcelona

La majoria de les persones enquestades pel RACC, un 65%, creuen que cada vegada és més complicat moure's per Barcelona i que la ciutat no està preparada per fer conviure tants vehicles diferents. El treball atribueix aquesta percepció a una senyalització poc clara de les diferents velocitats i prioritats de circulació que es troben a la ciutat, però també a la falta de conscienciació dels usuaris.

El president del RACC, Josep Mateu, ha explicat que els diferents usuaris de l'espai públic, més que conviure, coexisteixen a Barcelona. Ho ha dit durant la presentació d'aquest estudi sobre "convivència de la mobilitat" que recull un increment de la percepció d'inseguretat: el 2017 un 14% dels enquestats pensava que moure's per la ciutat era poc o gens segur i ara ho pensen un 20% dels entrevistats.

La bici se sent vulnerable

Els que se senten més segurs als carrers de Barcelona són els que van en cotxe o a peu i els que es veuen més vulnerables són els que es mouen en bici o en patinet. La sensació d'inseguretat ha crescut sobretot entre els ciclistes passant d'un 15% a un 34%. L'estudi ho atribueix al fet que ara comparteixen espai amb els vehicles de mobilitat personal i a què estan més en contacte amb altres usuaris a les vies pacificades.

L'estudi explica que hi ha diferents punts de vista sobre els carrers pacificats. El 51% dels enquestats diuen que no milloren la convivència, però un 52% creuen que sí que milloren la seguretat viària. La valoració més positiva d'aquests carrers la fan els vianants i la més negativa les motos.

La majoria d’incidents i accidents es produeixen a les cruïlles i a les rotondes.

Possibles solucions

El treball apunta una sèrie d'actuacions que podrien millorar la convivència dels diferents usuaris de la via pública a Barcelona. La responsable d'estudis del RACC, Alba Rey, reclama una senyalització "molt més llegible, més clara, més entenedora" per als ciutadans. I també que els carrils bici que encara queden a les voreres es baixin a la calçada, perquè ara ningú respecta el límit de velocitat dels 10 km/h que s'ha establert per a aquesta infraestructura quan està ocupant l'espai del vianant.

Per la seva banda, el director de l'àrea de Mobilitat del RACC, Cristian Bardají, considera que la infraestructura ha d'ajudar també els ciutadans a entendre millor les normes. En aquest sentit, demana que en els carrers on s'ha de circular a 30 km/h els carrils siguin més estrets que en les vies de 50 km/h. O que aquesta reducció de velocitat s'acompanyi d'una fase semafòrica que impedeixi anar més de pressa.

Tots els usuaris culpen els patinets

Però millorar la senyalització i la infraestructura no és suficient i l'urbanisme. L'estudi revela que 8 de cada 10 persones enquestades creuen que en la mobilitat falta civisme en general i que no hi ha respecte entre els usuaris dels diferents modes de transports. Els més assenyalats són, en aquest cas, els patinets.

Davant d'això, el RACC proposa fer campanyes de sensibilització, formació i conscienciació sobre la necessitat de respectar la resta d'usuaris per fer possible la convivència als carrers i vetllar per la seguretat.