Sociedad | Actualidad

No són pingüins: centenars de gavots arriben a la costa mediterrània

Als centres de fauna de la Generalitat se n'acumulen una trentena de morts i els que s'han analitzat han donat negatiu a la prova de grip aviària

The bird shows the characteristic trailing feet as it comes into land on a cliff face. Marsden rock beach, South Shields, U.K / Peter Mulligan

Barcelona

Pels colors, recorden els pingüins: les plomes del ventre són blanques i les de l'esquena negres, però no ho són. Són gavots (alca torda) i aquests últims dies han arribat en massa als ports i les platges catalanes pel mal temps. A diferència dels pingüins, poden volar i normalment fan migracions que els porten del nord de l'atlàntic cap a l'est i a vegades fins i tot al mediterrani, però mai n'havien vingut tants com ara.

Variety of polars birds on the island Hornoya by the Barents Sea, in county Finnmark. Summer in Norway 2022. Wildlife reserve. Finnm

Variety of polars birds on the island Hornoya by the Barents Sea, in county Finnmark. Summer in Norway 2022. Wildlife reserve. Finnm / Ingunn B. Haslekaas

Normalment, crien des de la Bretanya Francesa cap a munt, en aigües boreals o subàrtiques. Aquesta tardor, el mal temps continuat a l'atlàntic, ha provocat que centenars d'exemplars arribin a les costes de Catalunya.

Desnodrits

Molts d'ells arriben debilitats, perquè no s'han pogut alimentar, i moren a la platja. És el cas d'aquests exemplars que va trobar el biòleg Arnau Tolrà a les costes del Cap de Creus.

Se n'han observat al Port de Premià, des del Maremàgnum o a la desembocadura del Llobregat. Alguns agonitzaven i altres estaven nedant amb normalitat a l'aigua, però molt més a prop de la costa del que és habitual, perquè són ocells pel·làgics, de mar endins. Si en trobeu un, és important que truqueu al 112 perquè els agents rurals el recullin.

Gavots morts al Cap de Creus

Gavots morts al Cap de Creus / Arnau Tolrà

Fins ara, als centres de fauna de la Generalitat n'han arribat una trentena que ja estaven morts. Dels tres que estaven vius, dos han mort i el tercer està crític. El veterinari Rafa Molina explica que han d'anar molt amb cura perquè està debilitadíssim: "L'ideal seria que es recuperés i que el tornéssim al mar, però de moment li estem donant papilles i hem de veure si les digereix o no". Explica que tots han arribat amb els ulls enfonats i amb molt poques forces. Això sí, quan s'ha fet la prova de grip aviària, han donat negatiu, per tant, la causa de la mort no és aquesta.

La hipòtesi principal és que amb la borrasca i el mal temps no s'han pogut alimentar prou i han arribat a la costa mediterrània exhaustos i sense energia, però les proves ho hauran de confirmar.

De la il·lusió a la decepció

Per entendre la magnitud del fenomen, s'han de veure les dades. La tardor de l'any passat, es van observar només dos exemplars de gavot a Catalunya segons les dades de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO). Aquest novembre, ja se n'han vist més de 500. Xavier Riera, de l'ICO, reconeix que al principi va ser emocionant: "És un ocell poc habitual aquí i pels grups de whatsapp tothom estava emocionat dient: «Oh, hi ha gavots i es poden observar molt bé». Però de seguida vam veure que molts d'ells morien o directament ja estaven morts."

Riera assegura que els seus companys del cantàbric també estan veient aus poc habituals que s'han apropat a la costa per aquest mal temps que ha afectat l'atlàntic durant diversos dies.

Gavineta de tres dits

El gavot no és l'únic ocell que ha arribat a Catalunya per aquest motiu. En alguns punts, s'ha observat una au que és habitual també de mar endins: la gavineta de tres dits (Rissa tridactyla). S'ha vist en algun punt humit de l'interior segurament empesa per les males condicions meteorològiques de la zona de mar on s'estava.

De moment, des de la Generalitat continuen analitzant aquest fenomen dels gavots que aquests dies es poden veure fàcilment fent un passeig per la platja o per algun port. Des de l'Institut Català d'Ornitologia creuen que els que no estiguin prou dèbils i es vagin alimentant de peix, passaran l'hivern aquí. O sigui que tindrem una hivernació inèdita d'aquesta espècie a casa nostra. I quan arribi la primavera, tornaran a migrar cap al nord, fins a trobar els seus punts habituals de cria.

Aisla Stringer / 500px

El dubte és si la tardor que ve tornaran a Catalunya o no i en quin estat ho faran.