Florint en plena tardor: la calor altera els cicles naturals dels arbres fruiters i les plantes silvestres
La farigola, la ginesta i també els ametllers i cirerers han fet flor per segon cop en un any per les altes temperatures d'aquest octubre
Aquest octubre ha estat el més càlid dels últims 70 anys, i això té impactes directes sobre la natura a casa nostra: arbres fruiters com la prunera, l'ametller o el cirerer estan florint en plena tardor, una anomalia que ha canviat els paisatges del territori, que recorden més a la primavera que a l'actual època de l'any. Aquesta doble floració està sent registrada pel Meteocat i el CREAF gràcies al projecte Ritme Natura, on els ciutadans poden anar informant i penjant fotos sobre aquest canvi de paisatge.
Els cicles de les plantes i els arbres depenen, sobretot, de tres factors: les hores de sol, la temperatura i la pluja. Cada espècie té unes necessitats específiques d'aquests tres elements per canviar de cicle: la calor i el sol són necessaris per la floració, i el fred és l'ingredient clau perquè es crei el fruit. Les altes temperatures de l'octubre són l'explicació d'aquests paisatges florits a destemps, però encara és una incògnita si les flors sobreviuran al fred que ja ha començat a fer o si hi haurà producció de fruita extra, una possibilitat que segons els experts és bastant remota.
L'esclat de color d'aquesta segona floració és molt més discret del que hi ha a la primavera, ja que no és tan potent, però les plantes poden estar gastant uns recursos que necessitaran més endavant, d'aquí a uns tres mesos, quan hauria de començar el seu cicle natural.
"És una tendència que no podem descartar"
"Cada any no serà igual, podem tenir una tardor freda, el clima fa ziga-zagues i no canvia de cop, però la tendència és un escenari de periodes més càlids, i ens hauriem d'acostumar a veure segones floracions de manera més habitual". Qui parla és Montserrat Busto, de l'àrea de Canvi Climàtic del Meteocat. Explica també que les segones floracions són menys potents que les primeres, i per tant molts cops la flor no arriba a fer fruit, fet que descarta la idea que, per exemple, tinguem temporada de cireres en ple hivern. "És una gran anomalia, i la manca de pluja i l'augment de les temperatures també fa que alguns arbres no madurin, com els glans de l'alzina que seguim a Santa Margarida de Montbuí, o a Sant Feliu de Llobregat. Això és greu i cal anar mesurant-ho any a any", asseugra.
La segona floració no és l'única senyal que indica fins a quin punt la calor altera el nostre entorn natural: el CREAF també ha registrat que les fulles cauen més tard del que és habitual.
On hi ha hagut segones floracions?
- Cirerers a Breda, la Selva del Camp, Vacarisses, Santa Maria de Palautordera.
- Prunera a El Catllar, Castellar del Vallès i l'Observatori Fabra de Barcelona.
- Ametllers a Barcelona.
- Llimoner a Vilanova i la Geltrú i
- Perera a Sant Joan les Fonts, Matadepera, Sant Pere de Ribes, Altarriba.
Són dades obtingudes gràcies a usuaris que avisen amb el hashtag #fenocat a les xarxes socials, i d'aquesta manera el Meteocat i el CREAF tenen accés a aquestes dades.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...