Set consells per no estressar-se la setmana de Nadal
La psicòloga Núria Casanovas passa pel programa 'El Balcó' per posar ordre en una setmana que pot arribar a ser esgotadora
REPORTATGE. Set consells per no estressar-se la setmana de Nadal
13:12
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671474584122/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Comença una setmana abismal, d'aquelles que per molta gent està pleníssima. Obligacions, compres pendents, menús per dissenyar, números per quadrar però també molts plans que teòricament han de ser per gaudir. És setmana de dinars i sopars d'empresa, de trobades familiars i també és la setmana de Serrat. El cantautor s'acomiada dels escenaris en tres concerts que ompliran el Palau Sant Jordi de Barcelona. I de fons, la preocupació per la salut: gent amb grip, covid, encostipat, mascareta amunt, mascareta avall.
Amb aquest escenari, al programa 'El Balcó' hem volgut parlar amb la psicòloga Núria Casanovas, del Col·legi de psicòlegs de Barcelona, perquè ens doni un cop de mà. "Tothom té la idea que el Nadal és felicitat", diu, "i és veritat que hi ha molta gent que ho viu amb estrés, perquè hi ha moltes coses a gestionar, i més amb la situació econòmica actual, i aquest estrés està bé evitar-lo o minimitzar-lo".
1. ELS REGALS: "Si un regal ens està preocupant massa, és que potser ens estem passant", avisa la psicòloga. A vegades, creu, potser és millor apostar per una cosa més senzilla, que segur que també funcionarà, o potser millor i tot.
2. ÀPATS: El mateix que amb els regals. Núria Casanovas considera que hi ha coses que no calen: "Potser no cal fer tant, i amb un menú que porti una mica menys de feina, podem gaudir més de la companyia, i no hi arribarem tan esgotats. "Quan el menjar no surt com volem, també està bé posar-hi sentit de l'humor", ha comentat l'Anna Puigboltas.
3. COMPRES: "S'ha d'evitar freqüentar els centres comercials en hora punta", avisa. Moltes vegades, explica, són llocs que poden arribar a angoixar i hi ha moltes alternatives, altres tipus de botigues o un horari millor per ficar-se en aquests espais. En general, "aquests dies fa falta molta filosofia, reflexionar i pensar com ho fem."
4. PENSAR EN ELS ALTRES: "Ara, ja no és tabú dir que no t'agrada el Nadal", i això, creu la psicòloga, "pot ser que ens faci molt individualistes". "Si un esdeveniment no ens agrada i ens fa mandra, ja no ens hi esforcem i passem de tot". Ella creu que és important aprendre a estar amb gent amb qui no tenim tanta afinitat o tanta relació (familiars que no són propers?). Quan ho fem, podem estar fent feliç a altres membres de la família per als qui això és important, assegura.
5. RITUALS: Sovint, els rituals no són tan negatius com poden semblar, considera Núria Casanovas: "Les comunitats necessiten rituals, i a vegades ja no ens esforcem a mantenir-los, cadascú el de la seva família". Mantenir-los, creu ella, pot ajudar que les coses funcionin bé i segons com a fer feliços els altres.
6. CAP D'ANY: La pressió de cada any. Cap d'any ha de ser la millor nit de l'any i s'ha de fer un sopar memorable. Aquesta meta, a vegades, acaba provocant que la nit no surti com volem, i això pot portar a la frustració. Per això, segons la psicòloga, és important prendre-s'ho amb calma, no posar-se més pressió del compte i fer les coses senzilles, sense voler abarcar tant.
7. ATENCIÓ PSICOLÒGICA: "Anar a al psicòleg és una recomanació que faig sempre", diu Casanovas. Però també i especialment en aquestes dates. Pot ajudar a gestionar millor tota aquesta muntanya d'obligacions que s'acumulen unes a sobre les altres.