Robatori de pel·lícula a Barcelona: desaparegut un diamant de 15 milions d'euros
No hi ha rastre de la pedra preciosa de color porpra robada a Barcelona el 2020
Robatori de pel·lícula a Barcelona: desaparegut un diamant de 15 milions d'euros
Barcelona
Gairebé tres anys després del furt, el diamant porpra no ha aparegut. És una peça única, valorada en 15 milions d'euros, el robatori de la qual ha explicat la periodista Anna Punsí en la secció Penombres del programa Aquí Catalunya. El propietari era un home suís que va viatjar des de Dubai per vendre'l aquí, però quan estava a punt de tancar-se l'operació, van robar-li com si es tractés d'una pel·lícula d'acció o aventures.
L'home fins i tot va contractar un escorta d’una empresa de seguretat perquè l’anés a recollir a l’aeroport del Prat i el portés en un vehicle privat fins a l’edifici on havia quedat amb el comprador per tancar la transacció. Estava tot lligat, fins que va aparèixer en escena una atractiva taxadora, una suposada gemmòloga, que havia de peritar la peça, contractada pel comprador per assegurar-se que el venedor suís no li volia colar gat per llebre.
El moment del "cambiazo"
La taxadora va estar mirant la peça amb molta atenció i va corroborar que el diamant era autèntic i que es tancaria la compravenda. La dona va demanar que el posessin dins una caixeta que ella duia, van precintar-la i van ficar-la dins de la caixa forta de l’oficina, on havien quedat. Però just quan estaven a punt d’acabar, la suposada gemmòloga va demanar que firmessin sobre del precinte i és el moment que va aprofitar per intercanviar la caixeta.
La dona duia una capsa idèntica i en el moment d’obrir la caixa forta, va fer el canvi i es va endur el diamant. Immediatament després, va demanar poder sortir de l’habitació per fer una trucada al comprador i explicar-li que tot estava correcte. Li van dir que cap problema i va marxar. Van passar 5 minuts, després 10 i 20, per la qual cosa el venedor suís va començar a posar-se nerviós. Fins que va demanar que tornessin a obrir la caixa forta i quan van agafar la capseta, estava buida.
Els dos errors garrafals
La dona va cometre dos errors: el primer és que la van anar a recollir a l’hotel Hesperia de l’Avinguda Diagonal, on estava allotjada amb el comprador, i allà va començar la investigació del cas. Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la policia nacional, van recollir les imatges de seguretat de l’hotel, i van detectar la falsa gemmòloga i el suposat comprador.
La policia va repartir les seves imatges per la base de dades internacional i agents francesos van alertar al cap d’unes setmanes que havien identificat els dos sospitosos. A més, la banda va cometre un altre error. No es van posar guants per manipular les caixetes i en una de les capses, els mossos hi van revelar una empremta dactilar i el propietari estava fitxat per robatoris i furts al metro de Barcelona.
Els detinguts pertanyen al Clan Tudorache, d’origen romanès. El juliol de l’any 2020 van estafar prop de 200 mil euros a un col·leccionista de cotxes suís i també van robar un altre diamant, una peça valorada en 4 milions i mig d’euros, amb el mateix sistema en un hotel a Canes.
Un joier explica un robatori amb el mateix mètode
Michael Moré, propietari de dues joieries Moré a Barcelona, ha explicat que el seu pare va viure un episodi similar fa trenta anys, tot i que la peça sostreta no tenia tant valor. Un senyor va agafar un anell i en el seu lloc va posar-ne un que era quincalla. Per sort, van ser-hi a temps i van bloquejar la porta. Finalment, el lladre, quan va veure que no tenia sortida, va retornar la peça i es va acomiadar de la botiga com si no hagués passat res.