Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Economía y negocios | Actualidad

Camil Ros: "Les ajudes del Govern són positives, però haurien de ser més redistributives"

Antoni Cañete, president de Pimec, creu que: "Són mesures necessàries, però són a curt termini i de curt impacte. Demanem mesures per mantenir l'activitat econòmica"

ENTREVISTA. Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya: "Les ajudes del Govern són positives, però haurien de ser més redistributives"

ENTREVISTA. Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya: "Les ajudes del Govern són positives, però haurien de ser més redistributives"

12:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1672214512_989_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha valorat de manera positiva les mesures anunciades ahir pel president del Govern, Pedro Sánchez, en una entrevista a l’Aquí Catalunya. Ros reflexiona que l’anterior crisi econòmica “es va afrontar a base de retallades i, aquesta vegada, s’està fent a partir de polítiques que serveixin per reactivar l’economia. L’ajut nou a les persones amb menys ingressos és molt positiu i tot el gruix dels nous que hi ha”.

Per Ros, l’únic dubte que li genera és que aquest paquet d’ajudes hauria de ser més redistributiu perquè “a molta gent d’ingressos alts no fa falta que els rebaixem l’IVA de molts productes perquè, si deixem de recaptar, Bona part d’aquestes mesures es fan prendre perquè s’ha recaptat de més”.

El líder de la UGT a Catalunya ha posat també el focus en l’ajuda als carburants: “Hi ha molta gent fora de Barcelona que necessita el cotxe per anar a treballar i, per tant, no és només un tema d’aquells professionals del transport. Veurem quin efecte tindrà això de la pèrdua dels 20 cèntims de bonificació”.

“Hauríem d’anar a un control de preus d’alguns productes i dels carburants perquè si no difícilment es podrà controlar. Si els carburants costaven el que costaven fa uns mesos i ara estan més barats i la guerra continua, potser alguns estan especulant amb el preu de la gasolina amb l’excusa de la guerra”.

“Hi ha molts productes que han doblat i triplicat el seu preu quan l’increment del cost de la matèria primera no era equivalent. Va haver-hi un moment durant la primavera que es va obrir la barra lliure dels preus. Imaginem que, a Europa, no tinguéssim el control del preu dels diners que fa el Banc Central Europeu, podríem arribar a una inflació del 15 o del 20% com als anys 90, per tant, hauria d’haver-hi un control temporal de preus en qüestions de primera necessitat”.

Respecte a un acord per la reforma del sistema de les pensions, Ros ha explicat que “semblava que podríem arribar a un acord abans de finals de l’any, però a vegades el ministre Escrivá és una mica inventor i genera debats una mica innecessaris, doncs ara està parat, però esperem que es pugui seguir negociant. Però hi ha ja un acord perquè els pensionistes rebin un increment i la filosofia és aquesta, que els pensionistes no perdin sinó que guanyin.”

“La reforma laboral també ha ajudat a l’estabilització, les mesures han ajudat que no hi hagi destrucció d’ocupació. L’any ha anat bé quant a la recuperació de drets i estabilització de contractes, però no hem aconseguit que les patronals se sumin a la pujada dels sous”.

“Tots els partits s’haurien de posar les piles i arribar aviat a un acord en els pressupostos, cada mes que passi sense aprovar-los, hi ha gent que no tindrà accés a prestacions”.

"Mesures necessàries, però de curt termini i curt impacte"

Antonio Cañete, president de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, creu que les mesures preses pel Govern són "mesures necessàries, però són a curt termini i de curt impacte". "Demanem una mica més de visió de mitjà i llarg termini i que hi hagi mesures per mantenir l’activitat econòmica perquè permet que es paguin impostos i que es generin llocs de treball".

"Anem reclamant des de fa temps una pressió i pèrdua de liquiditat i una inflació molt forta per l’impacte del preu de l’energia. La contenció de l’IVA la veiem positiva, però la situació de les petites empreses és semblant al de les famílies. El cost de l’energia els ha passat del 5% al 15% de la seva despesa. Si aquestes empreses haguessin de tancar, afectaria el 25% de la població".

"El fet que es mantingui el descompte dels carburants pels professionals ho veiem com a positiu, però molts autònoms poden veure’s afectats. Aquestes mesures han d’anar encaminades a què no es freni l’activitat econòmica".

Xavier Sánchez

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00