Llapis de memòria
Ocio y cultura

Piti Español: "Jo he arriscat molt i ha funcionat"

Amb les cançons del seu 'Llapis de memòria', el guionista ha recordat la seva trajectòria treballant al circ i com a guionista

El Llapis de memòria de Piti Español (09/01/2023)

Barcelona

Avui al Llapis de Memòria hem connectat les cançons del guionista tot terreny –ha escrit narració, teatre, sèries, pel·lícules, programes de televisió, presentacions de gales, manuals, contes i crítiques de televisió-, Piti Español.

El primer tema que hem escoltat és Gimme Shelter dels Rolling Stones; "això és un clàssic que, avui en dia, continuo escoltant i, sobretot, mirant-lo a Youtube". Després, amb la cançó Lola de Los Brincos, hem recordat la infància del Piti, quan somniava en ser trapezista de circ i girar per tot el món; "recordo un Cap d'Any del Canal 33 que fins i tot em vaig atrevir a cantar-la amb el també guionista David Cirici". Tot seguit, ha sonat Harvest de Neil Young, una cançó que li recorda a la primera noia de la qual es va enamorar a mentre feia la carrera d'història, i amb la que manté encara molt bona relació; "I això que, després d'ella, vaig estar amb la seva germana durant tres anys". Parlant de vells amors, en Piti també ens ha explicat que durant l'etapa que va treballar de trapezista en un circ –va estar dos anys fent gira per Sudàfrica i va conèixer el fenomen de l'Apartheid en les seves pròpies pells-, es va embolicar amb la filla del propietari del circ.

Es Fa Llarg Esperar de Maria del Mar Bonet ha sigut la següent cançó que hem trobat al Llapis de Memòria del Piti Español; "fa moltíssims anys que conec aquesta cançó, i mai m'ha deixat d'emocionar". A continuació, ha sonat My Baby Cries de Bill Callahan; un tema que va descobrir veient la sèrie de Netflix Sex Education -"la vaig veure dues vegades, a la primera no em va dir res, però al segon visionatge la vaig trobar sensacional"-, i que, segons ell, "aquesta cançó m'abriga, em toca, em fa plorar".

I encara hem tingut temps d'escoltar tres cançons més: Mr. Bojangles versionada per Robbie Williams -"la vaig descobrir per casualitat, i la faig servir a les meves classes de guió"-, Pequeño Vals Vienés d'Enrique Morente i Lagartija Nick -"la vaig descobrir fa poc a l'espectacle Noches Sin Luna de Juan Diego Botto, i em va fascinar"-, i, per acabar, hem escoltat The Eve Of Destruction de Barry Mcguire -"aquest és el primer disc progre que em vaig comprar amb els meus diners"

Piti Español: "Jo m'he arriscat molt i m'ha funcionat"

El programa

El Llapis de Memòria és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel Llapis de Memòria, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".