Sociedad

"El millor que podria passar als treballadors de Nylstar és que l'administració iniciés un procés concursal"

Tertúlia de sindicats amb els màxims responsables de CCOO i UGT a les comarques de Girona per analitzar alguns dels reptes del 2023

Belén López (CCOO) i Maxi Rica (UGT) als estudis de Ràdio Girona.

Belén López (CCOO) i Maxi Rica (UGT) als estudis de Ràdio Girona. / R.M.P.

Girona

La situació a Nylstar és difícil, admeten el secretari general d'UGT a les comarques de Girona, Maxi Rica, i la secretària general de CCOO, Belén López, perquè al capdavant de l'empresa "no hi ha un industrial" sinó un "especulador" que, segons Rica, ha presentat un exepdient de regulació per acomiadar 24 treballadors que "no té cap sentit perquè no té pla de viabilitat".

Per això, Rica creu que "el millor que podria passar als treballadors és que l'administració iniciés un procés concursal", assumís el control i fes viable una empresa que, segons els sindicats, té futur com ha demostrat en el passat recent. Per Belén López, si Nylstar no se'n surt, "és una molt mala notícia per unes comarques de necessiten reindustrialitzar-se".

Reptes

Rica i López han passat aquest migdia per l'Aquí Girona per analitzar aquest i altres reptes sindicals d'aquest 2023 a les comarques de Girona. Un dels més importants és aconseguir que, a part de tenir feina -cosa que la reforma laboral està aconseguint- tinguem sous que permetin viure'n.

Per Rica, malgrat que l'atur s'ha reduït un 10% aquest any i els contractes indefinits s'han multiplicat per dos, cada cop hi ha "més treballadors pobres" a les comarques de Girona que, a part de no poder afrontar l'increment de costos de l'energia, també ho tenen magre per omplir la cistella de la compra.

Segons López, això és especialment delicat perquè durant la pandèmia "s'ha esgotant l'estalvi acumulat" i l'increment de preu de les hipoteques i la inflació disparada, sumat als increments salarials que proposa la patronal poden arribar a traduir-se en una pèrdua de poder adquisitiu de l'ordre del 10%.

En aquest sentit, reclamen "que la patronal canviï d'actitud". Rica ha recordat que tenen convenis encara bloquejats a les comarques de Girona "com el de forns i pastisseries" perquè els salaris que es volen aplicar "estan per sota del salari mínim interprofesional que la gent estableix".

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Maxi Rica (UGT) i Belén López (CCOO)

19:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673345213548/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad