Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Política

Sánchez i Macron es troben a Barcelona i l'independentisme es posa a prova amb una mobilització davant de la cimera

6.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons els organitzadors es manifesten contra la cimera

Hora 14 | Sánchez i Macron es troben a Barcelona en la cimera hispano-francesa

Hora 14 | Sánchez i Macron es troben a Barcelona en la cimera hispano-francesa

07:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674137276835/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Barcelona és avui l'epicentre de la política catalana, espanyola i internacional: Pedro Sánchez i Emmanuel Macro s'han trobat a la cimera hispano-francesa celebrada davant del MNAC.

Macron ha estat rebut pel president del govern espanyol, el president de la Generalitat, l'alcaldessa de Barcelona i la resta de la delegació espanyola. Sánchez ha assistit acompanyat de les tres vicepresidentes, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, i dels ministres d'Exteriors, Defensa, Interior, Transports, Educació, Agricultura i Cultura.

En total 10 ministres que es reuneixen amb els seus homòlegs francesos mentre el president espanyol fa el mateix amb el president de la República Francesa, Emmanuel Macron.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha participat en la salutació institucional prèvia a la XXVII cimera hispano- francesa, però en acabar la recepció no ha assistit a la cerimònia d'honors militars. Així, ha esquivat el moment en què han sonat l'himne francès i l'espanyol. En el moment de la salutació institucional, Aragonès ha dit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el procés independentista no ha acabat. També han parlat de la situació política actual i li ha recordat els temes que li va fer arribar per carta i que s'haurien d'abordar, com ara els passos transfronterers, segons un comunicat de Presidència.

El president del Govern, Pedro Sánchez (d), i el president francès, Emmanuel Macron, escolten els himnes dels seus respectius països, en presència de la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay Rosell (2i), i l&#039;alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la seva arribada a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona

El president del Govern, Pedro Sánchez (d), i el president francès, Emmanuel Macron, escolten els himnes dels seus respectius països, en presència de la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay Rosell (2i), i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la seva arribada a la Cimera Hispanofrancesa que se celebra, aquest dijous, a Barcelona / Alberto Estévez

"Aprofitar per tractar qüestions d'actualitat"

Després d'absentar-se de la part final de la recepció, Pere Aragonès ha donat una roda de premsa en la qual ha posat de manifest "la bona relació del govern de Catalunya amb les institucions franceses". "Volem ser un Estat més d'Europa", ha reivindicat una vegada més, al mateix temps que lamenta que la Generalitat no participi en la cimera quan en diverses qüestions Catalunya és la que millor coneix les seves necessitats.

L'independentisme es manifesta

L'independentisme ha posat a prova la seva unitat i la seva capacitat mobilitzadora en la protesta contra la cimera hispano-francesa. ANC, Òmnium i el Consell de la República, junt amb una trentena d'entitats més, han convocat una concentració per reivindicar que el procés "no s'ha acabat". La protesta comptava amb el suport d'ERC, Junts i la CUP, i ha començat a les 9 hores davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch.

La Guàrdia Urbana ha xifrat en 6.500 les persones que s'han concentrat a les portes de la cimera per a recordar que el 'procés' "no s'ha acabat". Per contra, les entitats convocants asseguren que n'hi havia 30.000. Desenes d'independentistes s'han encarat amb Junqueras al crit de "fora botiflers!".

Els objectius

La 27a cimera hispano-francesa culminarà amb la signatura d'un "tractat de Barcelona" d'amistat entre els dos països, i abordarà qüestions fonamentals per als dos estats com les interconnexions, qüestions migratòries i el suport a Ucraïna. Segons fonts de Moncloa, entre aquestes qüestions també s'abordarà la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris que França va tancar durant la pandèmia i que el govern espanyol vol reobrir com més aviat millor.

Sobre l&#039;hidroducte Barcelona-Marsella: &quot;L&#039;impacte de les fuites d&#039;hidrogen sota l&#039;aigua és menor&quot;
Sobre l'hidroducte Barcelona-Marsella: "L'impacte de les fuites d'hidrogen sota l'aigua és menor"

Un gran dispositiu de seguretat

Montjuïc s'ha despertat completament blindat per un dispositiu de seguretat dirigit pels Mossos d'Esquadra. Centenars de policies, 12 unitats, han tallat l'accés al voltant del MNAC des de les columnes de Puig i Cadafalch, mentre els drons i l'helicòpter de la policia enviaven imatges en directe a un centre de control de l'operatiu. També hi havia franctiradors del grup d'elit, efectius de la unitat canina i els Mossos de subsol rastrejant el clavegueram.

REPORTATGE. Les claus de la cimera hispanofrancesa: agenda i dispositiu policial

REPORTATGE. Les claus de la cimera hispanofrancesa: agenda i dispositiu policial

16:53

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674113953919/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00