Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Salud y bienestar | Ocio y cultura

Frenar l'envelliment del cervell

Els investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona han pogut establir la relació entre l'edat biològica i l'aparició d'un indicador d'envelliment del cervell

Una dona gran fent exercicis per la memòria, en una imatge de recurs / BSIP

Barcelona

Les persones tenim tres edats: la cronològica (els anys que sumem), la biològica (l'envelliment del cos, que en bona part depèn dels hàbits de vida) i la cerebral (l'envelliment del cervell). Aquestes edats no necessàriament es corresponen. En alguns individus, el decalatge pot ser de 20 o 30 anys: persones de 50 anys que tenen un cervell com de 80 i a l'inrevés.

Per primer cop, investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona han pogut establir la relació entre l'edat biològica i l'aparició d'un indicador d'envelliment del cervell: les hiperintensitats de la substància blanca. Es tracta d'àrees del cervell que mostren imatges diferents en ressonància magnètica i que indiquen l'edat biològica.

El treball obre la porta a disposar de noves eines per a millorar el pronòstic i el seguiment dels pacients, permetent identificar quins individus tindran una major tendència a presentar envelliment cerebral accelerat.

Más información

"La idea és que l'envelliment biològic el podem modular canviant els nostres hàbits. Per tant, té aquesta gràcia: que podem frenar la nostra edat biològica, a diferència de la cronològica, amb totes les implicacions que això té", explica el doctor Jordi Jiménez-Conde, metge adjunt del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i coordinador de l'estudi.

Una presència elevada d’hiperintensitat de la substància blanca s’associa a diverses patologies, com ara deteriorament cognitiu inespecífic, alteracions de la marxa i un pitjor pronòstic en la capacitat de recuperació del cervell davant qualsevol patologia que l'afecti. El seu volum s'incrementa amb l’edat i NO és reversible, però sí que es podria actuar sobre l’edat biològica i frenar l'envelliment de l'ADN amb canvis en els hàbits de vida.

Fer exercici físic moderat de forma regular, seguir una bona dieta i no fumar són hàbits que poden ajudar a modular l'envelliment biològic i cerebral.

La clau per arribar als 100 anys: "No cal patir tant per la gent que no val la pena"
Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00