"Si volem una generació renovable hem de modelar la demanda a la generació i aquí és on poden ser importants les comunitats energètiques"
La Universitat de Girona lidera un projecte internacional per impulsar les comunitats energètiques
Quim Meléndez, UdG
Girona
El grup d'Enginyeria de Control i Sistemes Intel·ligents (eXIT) de la Universitat de Girona lidera un projecte internacional per impulsar les comunitats energètiques. Durant tres anys i mig estudiaran diferents models d'aquestes comunitats a Països Baixos, Suècia, Grècia i Espanya com a pas previ per arribar a desenvolupar una eina tecnològica que permeti trobar una "solució a mida de les diferents necessitats de les comunitats" que s'hauran de crear en el futur.
L'investigador responsable del projecte (REESCHOOL), Quim Meléndez, diu que té "una vessant sociològica i una de tecnològica". Amb entrevistes personals, anàlisi de les dades i "una part de gamificació, on plantejarem petits reptes que ens permetran analitzar com respon la gent" intentaran veure per què hi ha gent més sensible a aquest tipus de tecnologies i altres menys o si hi influeixen factors com l'edat o el gènere, entre d'altres.
La part més tecnològica descansarà en l'anàlisi dels perfils de consum individuals i els col·lectius i com es poden modificar. I és que l'objectiu és anar més enllà del model de comunitat actual, liderat per les institucions locals i amb poca participació dels privats.
"Hem d'aconseguir que a part del que pugui generar un Ajuntament, s'hi sumi l'energia que es pot fer en una nau industrial o que el particular, en comptes de cobrir mitja teulada per satisfer les seves necessitats, la cobreix tota i dissenyar com acumulem aquests excedents", adverteix Meléndez, que pensa que aquestes comunitats son clau per canviar el model actual, on "la generació segueix a la demanda". "Si volem que la generació sigui renovable, el que hem de fer és modelar la demanda a la generació i és aquí on entren les comunitats".
Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.
Quim Meléndez, UdG