Sociedad

"Em fa vergonya parlar lent"

Prop d'un miler de parelles lingüístiques es troben regularment a les comarques de Girona per aprendre el català

Voluntariat per la Llengua a Girona

Voluntariat per la Llengua a Girona

12:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674810223780/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Aquest any a les comarques de Girona hi ha prop d'un miler de parelles lingüístiques que es troben un cop per setmana per aprendre i ensenyar català. És un projecte del Voluntariat per la Llengua que organitza el Centre de Normalització Lingüística i que ha emparellat, entre d'altres, a les nostres convidades d'avui a l'estud;, la Génesis Sánchez, una metgessa que vol aprendre català per entendre millor els seus pacients quan pugui exercir i la Neus Saguer, una gironina interessada en les circumstàncies i motivacions de persones que un dia van decidir que Girona podria ser un bon lloc per seguir la seva vida i volen fer l'esforç d'entendre i parlar el nostre idioma.

La Génesis admet que entén gairebé tot el que li diuen en català però que el que més li costa és "parlar-lo ràpid" i es troba que davant la seva lentitud per buscar les paraules, l'interlocutor molts cops canvia al castellà, un aspecte que, com adverteix l'Imma Torres, dinamitzadora del programa, hem d'anar canviant "entre tots". En canvi, quan la Génesis i la Neus queden per anar a fer un cafè, visitar un museu o anar al teatre, la conversa flueix sense presses ni cap tipus de vergonya.

Torres explica que abans de formar una parella lingüística recomanen que qui està aprenent el català tingui un nivell mínim i que la majoria d'aprenents ja saben el castellà. Un cop té els coneixements suficients, és el moment de donar el pas i trobar el company o companya ideal. Els voluntaris solen ser dones d'una certa edat però també hi ha universitaris gràcies a un acord que han firmat amb la Universitat de Girona.

Els seleccionen, els presenten i llavors cada parella agafa vida pròpia. La Génesis i la Neus queden un cop per setmana però parlen constantment per wattsapp "de la vida i de les coses que fa la Génesis".

Llengua i integració

A part d'ajudar-la a agafar fluïdesa en català, la Neus ha acabat esdevenint un pilar en la integració de la Génesis a Girona. I és que el programa busca que les parelles puguin fer activitats -si volen- més enllà de quedar en un bar. Disposen d'un carnet que els proporciona entrades gratuïtes per anar als museus, la catedral o el cinema per veure pel·lícules en català. També poden anar a viure un partit de l'Uni Girona o tenir descomptes durant el festival Temporada Alta.

Segons Torres, darrera de cada persona que busca una parella lingüística hi ha una motivació diferent: "molts necessiten la llengua per qüestions de feina, altres per ajudar els fills a fer els deures i n'hi ha que simplement, ho fan pel gust d'aprendre una nova llengua". És el cas de l'anterior parella de la Neus, una russa "amb molta facilitat" per aprendre nous idiomes.

La pandèmia va refredar la formació de parelles però va incorporar al programa la video-conferència, cosa que ha permès que ara hi hagi "voluntaris i aprenents de tot el món" que, d'altra manera -diu Torres- hauria estat impossible que es forméssin.

Podeu escoltar la conversa sencera que hem mantingut a l'Aquí Girona.

Voluntariat per la Llengua a Girona

12:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674810223780/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00