"Hauré de llevar-me a les 5 de la matinada i modificar els horaris de tot el dia"; la nova realitat d'alguns usuaris de patinet elèctric
Cada dia 8.300 persones entren al transport públic amb aquest vehicle de mobilitat personal i, a partir de l'1 de febrer, ja no ho podran fer, almenys durant 6 mesos
REPORTATGE. Prohibir els patinets al transport públic: "Hauré de llevar-me a les 5"
Barcelona
El Pol, l’Eva o la Iliana són algunes de les 8.300 persones que estan a punt de canviar els seus hàbits de mobilitat perquè cada dia pugen al transport públic amb el seu patinet elèctric i a partir d'aquest dimecres ja no ho podran fer. Cap d'ells aplaudeix la mesura, al contrari, els comportarà menys hores de son i alguns maldecaps. L'Eliana té 24 anys, viu a l'Hospitalet, i té dues feines que s'ubiquen molt lluny una de l'altra: "Combino el patinet amb el tren i els Ferrocarrils, i de nou agafo el patinet. Si he d'anar caminant trigo una hora, i m'he comprat el patinet per evitar córrer. Per mi, és molt necessari", explica. A partir d'aquest dimecres haurà de llevar-se "a les cinc del matí" i "modificar tots els horaris del dia per poder tenir temps d'arribar d'un lloc a l'altre."
Amb la normativa a la mà, el personal dels diferents operadors els pot multar amb 200 euros si accedeixen a un tren o pugen a un autobús amb aquest vehicle de mobilitat personal. Tot i això, fonts de l'Autoritat del Transport Metropolità expliquen que, durant els primers dies, s'informarà més que es multarà. Però sí que es convidarà a baixar del tren o de l'autobús aquelles persones que vagin amb un patinet elèctric.
En Pol va cada dia de Mataró a Barcelona i des que surt de casa i fins que arriba a la feina va en patinet, Rodalies, Ferrocarrils i un altre cop patinet. "Surto molt d'hora de casa, a les sis de la matinada, i el patinet em permet guanyar temps de son", però a partir d'aquest dimecres "haurem de fer cames, llevar-nos abans i adaptar-nos al que hi ha", explica resignat. A més, recorda que més enllà dels patinets qualsevol aparell que porti bateria pot explotar: "Potser haurien de regular tot allò que porti bateries o fer més controls".
Els viatgers que van en transport públic amb patinet fan 14.400 desplaçaments diaris que representen el 0,6 per cent de tots els que es fan a la Regió Metropolitana de Barcelona.
L'alternativa: una bateria externa
L'Eva viu a Badalona i treballa a la plaça Lesseps de Barcelona. Una distància que separen poc més de 10 quilòmetres i ha decidit desafiar el fred dalt del patinet: "He anat a buscar una bateria externa per poder tenir prou autonomia", afirma. A partir d'aquest 1 de febrer farà el trajecte que fins ara combinava amb el tren, exclusivament en patinet: "La bateria m'ha costat uns 120 euros, que he de sumar als 500 que ja em va costar el patinet", s'exclama. Davant el missatge que llança l'administració per potenciar el transport públic i sostenible, l'Eva creu que la mesura és del tot contradictòria: "La Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona ens demanen no agafar el cotxe, però molta gent no té cap altra alternativa".