Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Hora 14 Catalunya
Política | Actualidad

ERC veu amb bons ulls ampliar 350 metres la tercera pista del Prat

Aquesta opció respectaria la llacuna de La Ricarda i s'haurà de concretar en la comissió tècnica que PSC i Govern han acordat crear aquest any

Esquerra veu amb bons ulls allargar 350 metres la tercera pista de l'aeroport del Prat / Quique García (EFE)

Barcelona

Esquerra veu amb bons ulls allargar 350 metres la tercera pista de l'aeroport del Prat, malgrat que els republicans i els socialistes han evitat usar la paraula "ampliació" en l'acord de pressupostos que firmaran aquesta tarda. Diverses fonts consultades per SER CATALUNYA asseguren que els republicans tenen sobre la taula una proposta d'ampliació que envairia part de la zona protegida de La Ricarda, sense afectar inicialment la llacuna. Aquesta possibilitat redueix la proposta inicial que va fer Aena, que plantejava allargar la pista 500 metres.

Aquesta opció, de la que ERC ha parlat amb diversos experts, contempla el sanejament la zona humida de La Ricarda per retenir-hi la fauna i la utilització de falcons per evitar que les aus de l'ecosistema de La Ricarda provoquin problemes de seguretat en la circulació d'avions. La proposta que està sobre la taula preveu a més, a mig termini, la construcció d'una segona llacuna artificial per traslladar la fauna a una altra zona del Delta del Llobregat que ofereixi millors condicions per les aus.

Tot això s'ha de concretar en una comissió tècnica que s'ha de constituir aquest any, segons recull l'acord sobre grans infraestructures de país. Una comissió que també haurà de buscar el consens per facilitar, diu el document, que la Generalitat pugui participar de la governança d'un model aeroportuari format per Barcelona, Reus i Girona, com reclama Esquerra Republicana.

De forma oficial, l'executiu i els socialistes han expressat que acordaran durant aquest any, amb el govern espanyol, una comissió tècnica que permeti abordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya per a "transformar" l'aeroport perquè esdevingui un HUB internacional. També preveu una inversió, fins el 2026, de 49 milions d'euros a l'àrea del Delta de Llobregat per assolir un espai natural i amb biodiversitat.

Hard Rock i quart cinturó

L'acord al que ha arribat el Govern també recull que el quart cinturó entre Terrassa, Sabadell i Castellar es construirà, com reclamaven els socialistes. El document assenyala que el primer trimestre d'aquest any el govern català ha de signar amb el ministeri un conveni d'acord i finançament per redactar el projecte de l'autovia. Més endavant, seria la Generalitat i no l'Estat qui hauria d'executar les obres.

Sobre Hard Rock el pacte recull que en el primer semestre d'aquest any s'haurà d'aprovar el Pla de Desenvolupament Urbanístic, a més de complementar els processos relacionats amb l'inici del projecte del Consorci Recreatiu i Turístic de Salou i Vila-seca i el manteniment de la disponibilitat dels terrenys.

Pel que fa a Rodalies, el pacte de republicans i socialistes inclou un acord perquè es pugui cedir a la Generalitat les vies que neixen i moren a Catalunya. Per exemple, la línia Barcelona-Lleida o les vies del Maresme.

Illa i Vilagrà mantenen la distància, malgrat el trencament de la política de blocs

Pere Aragonès i Salvador Illa signaran aquest dimecres a la tarda l'acord de pressupostos que permetrà injectar 3.000 milions d'euros en inversions al teixit econòmic i social català. El líder del PSC, Salvador Illa, que ha anunciat el pacte aquest matí, ha volgut remarcar amb insistència que el seu objectiu no és donar estabilitat al Govern d'Esquerra, malgrat que l'aprovació dels comptes facilitarà la vida de l'executiu els propers mesos.

El pacte dona oxigen al Govern en plena crisi de preus i allunya l'avançament electoral, i acaba amb la política de blocs que ha marcat la darrera etapa al Parlament. A partir d'ara, Aragonès té l'estabilitat assegurada, però a una i altra banda, tant el líder socialista, Salvador Illa, com la consellera de la Presidència Laura Vilagrà, s'han esforçat a marcar distàncies.

"Aquest acord no és un acord de legislatura; és un acord molt rellevant, però no és res més que això", ha assegurat Salvador Illa. "És evident que malgrat l'aprovació d'aquest pressupost, tenim unes diferències enormes en quant a model de país. Això no ha canviat", ha afegit després Laura Vilagrà.

Els dos equips van tancar l'acord definitiu ahir a la tarda després de gairebé tres mesos de negociacions i una vintena de reunions. La setmana passada, les converses van estar a punt de saltar pels aires, però Pere Aragonès va moure fitxa i va assumir el cost de construir el Quart Cinturó (el cavall de batalla dels socialistes) a canvi de salvar els pressupostos.

"Les negociacions han estat llargues i complexes. Si fos pel Govern haguéssim acabat molt abans", ha volgut deixar clar la consellera de Presidència. "Catalunya passa de la inèrcia a l'acció amb unes propostes de mínims", ha tret pit el líder dels socialistes catalans.

A dos quarts de cinc de la tarda, Aragonès i Illa es fotografiaran al Palau de la Generalitat per rubricar l'entesa de manera solemne. Aquest dijous, es reunirà el Govern en una reunió extraordinaria per donar llum verda al projecte de pressupost. A partir de llavors es posaran en marxa els tràmits parlamentaris: la consellera d'Economia portarà el text al Parlament i durant el proper mes i mig es debatrà fins que rebi l'aval definitiu al mes de març amb els vots d'Esquerra, el PSC i els Comuns.