Sociedad

L'abocador de Solius serà una planta de pas abans de portar els residus a Lloret o Vacarisses

La Generalitat signarà la resolució de clausura aquest divendres i a partir del 13 de febrer l'abocador ja no admetrà residus.

Abocador de Solius

Abocador de Solius / ACN

Solius

La Generalitat i els ajuntaments que porten els residus a l'abocador de Solius han acordat transformar-lo en un centre de distribució de la recollida abans de traslladar-la a Lloret de Mar (Selva) o Vacarisses (Vallès Occidental). És la solució més factible, diu l'Agència de Residus de Catalunya, per no haver de modificar els contractes vigents i les rutes de recollida de la quinzena de municipis que fins ara hi portaven els seus residus. L'únic que no seguirà aquesta estratègia és Torroella de Montgrí, que ho portarà directament a Pedret i Marzà (Alt Empordà).

La solució implicarà un encariment del cost per tona de deixalles -que passarà de 118 a 136- perquè implica un pas més en la cadena i, en alguns casos, portar els residus més lluny que a Solius però "és un mal menor", diu el president del consell comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, que adverteix que els municipis pagaran un preu promig entre el que costa anar a Vacarisses i el que costa anar a Lloret perquè ningú surti perjudicat en funció de la destinació dels residus.

La factura s'intentarà reduir també amb el triatge que es pot fer en aquestes noves plantes destí, que permetran disminuir la fracció resta que s'acaba enviant a abocador. Loureiro ha recordat que el tancament de Solius no implica obrir cap nou abocador al Baix Empordà però sí triar una millor estratègia per recollir els residus i generar-ne menys.

Això passa per l'extensió de la recollida porta a porta i, en aquest sentit, ha explicat que des del Consell s'està elaborant plans perquè els pobles més petits també puguin canviar-se a aquest sistema.

Podeu escoltar la conversa sencera amb Joan Manel Loureiro aquí.

Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà

08:03

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675340712279/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00