Llapis de memòria
Ocio y cultura

Andreu Martín: "Al meu tiet li van encarregar que fes les lletres dels Beatles en castellà"

L'escriptor de novel·la negra retrata la Barcelona dels espies de la Primera Guerra Mundial a ‘La quarta noia per l’esquerra’

El Llapis de memòria d'Andreu Martín (07/02/2023)

Barcelona

Avui al Llapis de Memòria hem connectat les cançons de l'escriptor i uns dels creadors dels llibres del Detectiu Flanagan, Andreu Martín, que acaba de publicar la novel·la "La quarta noia per l'esquerra".

El primer tema que hem escoltat és Miss Otis Regrets, de Cole Porter, versionada per Ella Fitzgerald; "soc un gran admirador de Cole Porter i de totes les seves obres i versions... aquesta peça, a més, em recorda l'esplèndid vídeo de Fred Astaire ballant... una autèntica peça de col·leccionista". Tot seguit ha sonat I Wanna Be Loved By You de Marilyn Monroe, una cançó que a l'Andreu el transporta a un dia de primavera de la seva adolescència, en el que va anar al Cine Borràs a veure un programa doble en el qual sortia Marilyn Monroe i que el va erotitzar a l'instant; "vaig quedar enamorat de la Marilyn i em va canviar la mirada de per vida".

Give Me A Kiss To Build A Dream On de Louis Armstrong és la següent cançó que hem trobat al Llapis de Memòria de l'escriptor Andreu Martín ; "és el primer disc que em vaig comprar a la meva adolescència... en aquella època jo vivia allunyat del món de les modes musicals i el vaig triar una mica a l'atzar". A continuació ha sonat Chorra d'Edmundo Rivera; "el meu tiet Crescencio Ramos "Chinchín" tocava el bandoneó a l'orquestra de Mario Visconti i em vaig acostumar a sentir tangos des de ben petit. A més, el meu tiet també va ser qui va traduir les lletres de les cançons dels Beatles al castellà. De fet, la primera vegada que vaig sentir la música dels Beatles va ser en el seu bandoneó".

I encara hem tingut temps d'escoltar tres cançons més del Llapis de Memòria de l'escriptor Andreu Martín: Nothing Rhymed de Gilbert O'Sullivan -"em porta molts bons records del meu servei militar a Eivissa en plena època hippie"-, 42nd Street del musical 42nd Street -"vaig veure el musical a Broadway amb la meva dona i la meva filla, i en acabar l'espectacle recordo que la meva filla va dir: mira, mama, el papa està plorant"- i, per acabar, ha sonat Everybody Wants To Go To Heaven -"no sé qui la canta. Va ser una troballa de discos de Charleston que m'ha acompanyat tota la vida"-.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".