Sociedad | Actualidad

Creixen els addictes a la feina després de la pandèmia

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya alerta que cada vegada hi ha més persones addictes a la feina i que el teletreball és un dels detonants

REPORTATGE: Creixen els adictes a la feina

REPORTATGE: Creixen els adictes a la feina

03:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676124498152/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Un 14,2% dels catalans ha fet teletreball durant l'any 2022. És una xifra lleugerament per sota dels pics de la pandèmia, quan ho va fer gairebé el 18% de la població, però molt per sobre d'anys anteriors: ara teletreballem el doble que l'any 2018. I el teletreball és, precisament, un dels detonants que explica l'augment d'addictes a la feina. En algunes consultes, la meitat dels pacients que tenen ansietat manifesten que no saben desconnectar.

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya alerta que el teletreball dissipa els límits entre l'entorn laboral i el familiar; i això, sumat a factors genètics i ambientals, pot desencadenar aquest tipus d'addicció. Xavier Montero, membre de la Secció de Psicologia de les organitzacions i el Treball del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, explica que el teletreball "no és el causant de l'addicció, però no ha ajudat, sinó que ha agreujat aquests casos i els ha facilitat, perquè ara podem buidar el rentavaixella mentre parlem amb els companys de feina".

Aquest pic d'addictes a la feina ja arriba a les consultes. Andrea Doreste, psicòloga a l'Hospital Universitari Dexeus, afirma que abans de l'eclosió del teletreball poques persones manifestaven no saber desconnectar; ara, la meitat dels malalts que tracten per ansietat estan enganxats a la feina. Però no tothom que teletreballa és addicte, ni tothom que treballa moltes hores acaba enganxant-s'hi: el que ha de fer saltar les alarmes és quan una persona troba en la feina un refugi dels problemes personals.

Segons un estudi del proveïdor de serveis Nord VPN, el teletreball en confinament va sumar dues hores més a la jornada laboral habitual. Per això, el Col·legi de Psicòlegs demana una regulació més estricta perquè, diu Montero, "no deixa de ser un risc laboral". Per a evitar caure en una addicció, també recomana posar límits i no habilitar l'accés al contingut professional des dels dispositius electrònics personals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00