Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Salud y bienestar | Ocio y cultura

Cau la venda de preservatius

Cau la venda de preservatius

Cau la venda de preservatius

11:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676883773166/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Durex, una de les principals marques de preservatius, anunciava la setmana passada una caiguda de vendes del 10 % i, en paral·lel, el departament de Salut llençava una alerta davant l'augment de les malalties de transmissió sexual entre els més joves. Clamídies i gonorrees són les malalties de transmissió sexual més freqüents en adolescents i, a més distància hi ha la sífilis. Aquesta és una realitat que existeix i que va en augment.

Els casos detectats i tractats pel sistema de Salut a Catalunya van augmentar força entre el 2017 i el 2019, sobretot de gonocòccia i clamídia, però també els de sífilis. La pandèmia va frenar la pujada, però el 2021 les xifres van tornar a pujar. Encara no hi ha dades consolidades del 2022, però la tendència a l'alça s'ha evidenciat entre el 2020 i el 2021. És un increment que va en paral·lel al que també es veu en adults des de fa, com a mínim, una dècada. En menors d'edat, parlem de números absoluts més petits, però també d'un gran desconeixement.

Les campanyes de sensibilització no són fàcils entre els adolescents, que estan en un moment vital de recerca de la seva identitat. Aquesta setmana, justament, n'ha començat una per les xarxes socials, sobretot a Instagram i a Telegram, sobre l'ús del preservatiu.

Cartell de la campanya publicitària per l&#039;ús del preservatiu

Cartell de la campanya publicitària per l'ús del preservatiu

Cartell de la campanya publicitària per l&#039;ús del preservatiu

Cartell de la campanya publicitària per l'ús del preservatiu

De tot plegat hem parlat amb la Sílvia Catalán, que és sexòloga i treballa amb adolescents en instituts, i amb la doctora Maria Espiau, que és pediatra experta en malalties infeccioses de la Vall d'Hebron.

Per la Sílvia Catalán: "Sí que és veritat que hi ha una certa disminució de percepció de risc. Hi ha com molts tabús, tenen com molta informació i això els sembla com que tenen la cosa per la mà. Si a això li sumem que a més a més, hi ha un augment de la percepció com que aquestes malalties, les ETS, tenen una cura igual, profe em prenc una pastilla i se'm cura la SIDA. Sí que hi ha una certa disminució a aquesta percepció de risc que tenim.

Maria Espiau: "Jo penso que el problema sovint és que no es coneixen les altres ETS, els adolescents no han sentit a parlar de la gonorrea o de la clamídia. Els hi queda com que no saben de què estem parlant". "Són dues ETS bacterianes que sovint són asimptomàtiques, i per això, si no es fa un cribratge, no les podem detectar, però quan donen símptomes poden anar des de símptomes més o menys lleus, i que es resolen fàcilment amb tractaments, a afeccions més greus que poden acabar donant seqüeles importants".

"Pensem que l'augment de casos és també el resultat de l'augment dels cribratges, amb els que podem detectar més, i aquest és un tema que s'ha de valorar positivament".

Sílvia Catalán: "L'embaràs realment és el que més present tenen, el és com el meu objectiu és no quedar-me embarassada o no deixar embarassada. I això ho tenen clar. El que passa és que com normalment ja prenen unes pastilles anticonceptives, i tenen aquesta idea que ja els protegeix contra l'embaràs, ja està tot el que faig. Els hi fem molta incidència en el fet que protegir contra l'embaràs està bé, però això no et protegeix contra una ETS". "He de dir que hi ha molts adolescents que són molt conscients i que són molt curosos i que ho fan molt bé, però és veritat que n'hi ha molts que no tenen molt clar com funciona això".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00