Sociedad | Actualidad

Almenys 20 famílies russes busquen asil a Catalunya

Són homes que han cridat al front, dones infermeres, estudiants d'enginyeria o activistes anti-Putin

REPORTATGE. Ciutadans russos demanen assil a Catalunya

Barcelona

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ha atès, des que va començar la guerra a Ucraïna, 20 famílies russes que han fugit del seu país i demanen asil a Barcelona. Aquestes persones —moltes d'elles arriben en família, amb els fills— han deixat Rússia enrere perquè són contràries al règim de Putin; activistes, homes a qui han cridat al front, dones a qui es vol enviar a la guerra a fer d'infermeres, entre altres perfils. Yulia Tarán, de l'Associació Espanyola de Russos Lliures (i que treballa en col·laboració amb la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat), assegura que els han anat a buscar a casa seva, a Rússia, i que en molts casos els han cremat la casa.

És el cas d'en Nikita Kazantcev. En declaracions a l'ACN, explica que es va voler reunir amb la seva parella de Catalunya: va travessar la frontera amb Geòrgia a peu i va arribar a Armènia, on va agafar un vol. Aprofitant l'escala a Barcelona, s'hi va quedar com a turista i ara vol aconseguir l'asil perquè tem que el facin tornar a Rússia. En Nikita relata que, al principi, va sentir un "cert rebuig" pel fet de ser rus, però de seguida la gent va entendre que ell també és contrari a la guerra. Tarán afegeix que aquesta reacció "és normal perquè Rússia és un país agressor, però cal entendre que aquestes persones, que estan en contra del règim i de la guerra, debiliten Putin".

L'Associació Espanyola de Russos Lliures assegura que han arribat moltes persones més a Catalunya que no han intentat demanar asil, però sí que volen obtenir el permís de residència. De fet, aquest últim any, les escoles catalanes han rebut 236 alumnes russos (un 10% més dels que hi havia fins a l'any passat), segons dades del Departament d'Educació facilitades a SER Catalunya. Per això, Tarán exigeix que s'habilitin ajudes específiques per als russos que també fugen d'una guerra que, tot just aquest divendres, ha fet un any que assola Ucraïna.