Sociedad

Glòria Juanals: "El 8M a pagès és un dia com qualsevol altre"

L'Associació Dones del Món Rural ajuda i dona visibilitat a dones que estan al capdavant d'explotacions ramaderes i pageses

Glòria Juanals, hortolana

Glòria Juanals, hortolana

11:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678282717087/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

La Glòria Juanals és una de la cinquantena d'integrants de l'Associació de Dones del Món Rural, una xarxa fundada el 2008 que, entre d'altres coses, dona visibilitat i assistència a ramaderes, pageses, viticultores o hortolanes que estan al capdavant d'explotacions. "Tenim un grup de whattsapp que va molt bé, sobretot per aclarir dubtes administratius", diu Juanals que, malgrat tot, adverteix que "hi ha algunes tasques que t'obliguen a deixar el mòbil de costat".

No només això, també comparteixen experiències viscudes i es fan costat en un sector tradicionalment força solitari. Juanals té horta, fa melmelades i també té cura d'alguns animals, cosa que fa que "el 8M sigui com qualsevol altre dia perquè quan has de cuidar animals no hi ha dies de festa".

Tot i això i tot i que a la seva família les dones ja fa temps que marquen la pauta, considera que calen dies "de lluita" per anar canviant una la realitat, la del sector primari, on "la posició de la dona havia quedat molt amagada". "No ens hem de victimitzar, ens hem d'empoderar" -afirma- i "visualitzar que no ha de ser estrany que una dona estigui al capdavant d'una explotació".

L'Associació

L’Associació de Dones del Món Rural persegueix la igualtat d’oportunitats dins del sector. Tot i haver-hi un elevat nombre de dones que viuen en zones rurals, el percentatge de les que es dediquen professionalment al sector primari és baix. L’Associació va néixer el 2008 en un viatge a Zumaia (País Basc) organitzat per l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà en què hi van participar 12 dones catalanes del sector primari per conèixer l’associacionisme de la dona rural basca.

Durant aquest viatge es va veure com és d’important l’empoderament i l’associacionisme femení. Des de llavors, cada any s’han fet diferents estades per conèixer projectes emprenedors liderats o cotitulats per dones a diferents llocs: Navarra (2011), Pallars (2012), Ripollès (2013), Empordà (2014), Solsonès (2015), Cantàbria (2017), Cerdanya (2017) i Menorca (2018). En cada una d’aquestes trobades el nombre de dones i coneixements compartits va anar creixent.

Podeu escoltar la conversa sencera amb Glòria Juanals a l'#AquiGirona

Glòria Juanals, hortolana

11:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678282717087/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad