Aquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Quan la maternitat deixa de ser una obligació: "Sempre he tingut clar que no volia ser mare"

El percentatge de dones que no vol ser mare ronda el 10%, però en les generacions nascudes als 70, aquest percentatge superarà el 25%

Reportatge de l'Aquí Catalunya | Quan la maternitat deixa de ser una obligació

Barcelona

Que la maternitat arriba cada cop més tard és un fet. Any rere any, neixen menys nens i l'edat amb què es té el primer fill és més tardana. Segons dades de l'Idescat, el 2021 -el darrer any del qual es tenen xifres completes- van néixer a Catalunya una mica més de 57 mil infants, és el doble dels que naixien l'any 1975, on s'arribava als 112.000. Si ens fixem en l'edat, fa 40 anys enrera el primer fill arribava als 26 anys, ara arriba als 34.

I mentre el nombre de naixements es redueix, creix el de dones que han optat per no voler tenir fills. Segons els estudis demogràfics de la Universitat Autònoma el percentatge de dones que no vol ser mare ronda el 10%, però calculen que en les generacions nascudes als 70, aquest percentatge superarà el 25%. Les raons: manca de parella, la situació laboral o l'econòmica. Tot i que recentment, també hi ha qui opta a no tenir fills per consciència ecològica.

L'Esther Meya té 52 anys i des de sempre va tenir clar que no volia ser mare, en aquest cas no per consciència ecològica. "Mai vaig tenir la crida, i quan totes les meves amigues van començar a ser mares jo ja ho tenia clar", explica. Denuncia que quan va començar amb la seva parella estable, cap a la trentena, va sentir la pressió de la societat que l'empentava a canviar d'opinió: "Però només m'ho deien a mi, al meu company mai li van preguntar per què no era pare".

"Decideixis el que decideixis sempre es jutja la dona", analitza la Bruna Álvarez, antropòloga del grup d'investigació de ciències socials (AFINS) de la UAB. "Sempre hi ha un qüestionament quan esculls ser mare, la manera de tenir fills també s'ha diversificat més", explica, "en augmentar la data en què s'és mare, es tenen menys fills".

"Sempre hi ha un qüestionament quan esculls ser mare"

Segons la fundació Yo no renuncio, del Club de les Males Madres, un 57% de les dones creu que ser mares els ha perjudicat laboralment: o no es compta amb elles, o han perdut poder adquisitiu o són elles les que s'han demanat reduccions de jornada. Pel que fa a les excedències de cada 10 sol·licituds 7 les feia una dona, 3, un home.

La Marta Boladeras, que va ser mare per inseminació artificial als 26 anys, no es va sentir perjudicada a la feina, però sí que va sentir la desaprovació de la resta: "Sempre et trobes a algú que et fa dubtar".