El testament digital: Què passa amb les xarxes socials quan morim?
S'estima que el 2070 Facebook tindrà més usuaris morts que vius
Reportatge a l'Aquí Catalunya | El testament digital: Què passa amb les xarxes socials quan morim?
Barcelona
S'estima que el 2070 Facebook tindrà més usuaris morts que vius, segons un estudi del 2018 de la Universitat d'Oxford. Els perfils de persones difuntes podria arribar als 4,9 milions a finals d'aquest segle perquè, quan morim, poques vegades es tanquen els comptes de les xarxes socials. Catalunya va ser pionera a regular-ho amb una disposició de voluntats digitals en el Codi Civil, tot i que des del 2018 també queda recollit a la llei de protecció de dades d'àmbit estatal.
El testament digital, per tant, consisteix a designar a una persona, a qui li deixes les teves contrasenyes, perquè administri els teus comptes a les xarxes socials quan tu hagis mort. L'advocat Rodolfo Tesone, especialitzat en dret digital i pioner en parlar d'aquests testaments, explica que la seva aparició d'aquests "no està creixent al ritme que esperàvem".
"Tots hauríem de ser conscients del nostre inventari digital, no només de les xarxes socials, sinó també de les dades bancàries penjades a la web, hauria d'estar controlat", apunta. L'expert recorda que, a més, és molt important no oblidar-nos del mòbil i el WhatsApp, no només d'allò que està al núvol, i parlar de les converses que s'han d'eliminar. "Si no està previst en un testament és molt complicat de gestionar, apareix informació confidencial que el difunt, segurament, no volia que sortís", destaca.
"En memòria de"
Facebook i Instagram, tots dos sota el paraigua de Meta, permeten convertir el compte d'una persona morta en un compte d'homenatge: S'identifiquen amb l'etiqueta 'en memòria de' o 'recordant a'. L'Arnau, un oient del programa, explica que va fa uns anys, quan va morir un amic seu què li havia demanat que li gestionés les xarxes, volia tancar les xarxes, però no va poder: "Em van demanar el certificat de defunció per poder deixar-la 'en memòria', ara quan hi entro hi ha un enllaç que em porta a una altra pàgina".
Carles Perearnau, psicòleg expert en acompanyament al dol, assegura que "hi ha persones que tenen la necessitat de tancar els comptes de les xarxes socials i d'altres que, fins i tot, creen pàgines web de record". "És molt important que siguem nosaltres qui decideixi què fer amb les xarxes, els familiars ja en tenen prou amb el fet de passar el dol", acaba.