L'Agència Catalana de Consum assignarà un inspector a les empreses que reben més reclamacions
L'organisme, l'any passat va imposar sancions per un import de 6,4 milions d'euros, un 93% més que el 2021
Barcelona
D'un any per l'altre s'han doblat els diners recaptats per les sancions imposades per l'Agència Catalana del Consum fins els 6,4 milions d'euros, un 93 per cent més que el 2021. Ho ha anunciat, aquest dimarts al matí, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya. Albert Castellanos ha detallat que el motiu d'aquest augment és el canvi de focus de l'organisme que s'ha centrat "en aquells sectors estratègics on de manera sistemàtica estan més vulnerats els drets dels consumidors estan més vulnerats". Segons el secretari d'Empresa, això, ha tingut un efecte "gairebé immediat" en la recaptació per sancions que gairebé s'ha duplicat sobretot per deficiències d'informació per part de les empreses,, clàusules abusives, obstrucció a la inspecció i, en menor mesura, per vulneració de drets lingüístics.
Segons les dades de l'Agència, les empreses que ofereixen subministraments bàsics són les que acumulen més reclamacions per part dels consumidors. Durant 2022, van concentrar dos terços de les 24.650 reclamacions que l'Agència va rebre, mentre que els sectors amb més conflictivitat van ser, amb diferència, els subministraments d'electricitat, els serveis de telefonia i internet, les incidències relacionades amb la compra o reparació de productes i, en quart lloc, els transports.
Per intentar reduir el nombre de reclamacions, l'Agència Catalana de Consum designarà un inspector per fer un marcatge a les empreses que reben més reclamacionss. Parlem, segons les dades de l'organisme, de companyies energètiques, com Endesa i Naturgy, telefòniques, com Orange, Vodafone i Telefónica, aerolínies com Vueling i Ryanair i també entitats bancàries com CaixaBank. L'objectiu de l'inspector serà doble. En primer lloc, establir un pla de cooperació per intentar veure quins són els principals problemes que denuncien els consumidors i, per altra banda, establir també mecanismes per augmentar el nombre d'expedients resolts a través de la mediació o l'arbitratge. Hem de pensar que, l'any passat, gràcies a les gairebé 9.000 reclamacions resoltes amistosament, els consumidors catalans van poder recuperar uns 4 milions d'euros, segons l'estimació de la Generalitat.
L'Agència, finalment, també va retirar del mercat més de 330.000 productes considerats no adequats pel consum, principalment provinents de països asiàtics. Van ser, sobretot, mascaretes sanitàries, però també roba, calçat, material elèctric i joguines.