Aquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Comença la primavera: El pol·len s'ha fet esperar més pel fred, però enguany tindrà més força

Els experts adverteixen que hi podria haver pics que afectessin fins i tot persones que mai han tingut al·lèrgies

Reportatge de l'Aquí Catalunya | Comença la primavera i enguany el pol·len tindrà més força

Barcelona

Dilluns 20 de març a les 22:24h vam entrar a la primavera, un canvi d'estació que culminarà diumenge amb el canvi d'hora. Tots els pronòstics apunten que serà una primavera 'trompetera', sobretot si parlem d'esternuts i d'al·lèrgies. I és que aquest any el pol·len s'ha fet esperar més pel fred, però tindrà més força. Els experts adverteixen que hi podria haver pics que afectessin fins i tot persones que mai han tingut al·lèrgies.

Albert Roger, cap del servei d'al·lergologia de l'Hospital Germans Trias i Pujo, recorda que "no tot el pol·len són de primavera, n'hi ha alguns que són de finals d'hivern, com el xiprer". Tanmateix, com que assegura que aquesta temporada serà més dura pels que tenen al·lèrgia, explica que l'única manera de fer-hi front és fer-se proves: "El tractament de veritat és posar una vacuna contra el que tens tu tens alegria". "Pels al·lèrgics quan plou és millor, el pol·len va cap a terra", acaba.

L'astenia primaveral: cansament i somnolència

Un altre dels símptomes de l'astènia primaveral és el cansament i somnolència durant el dia, que paradoxalment pot desaparèixer quan ens posem al llit, però no s'aconsegueix agafar el son. Odile Romero, cap unitat de la son de l'Hospital Vall Hebron, destaca que "la nostra necessitat de dormir apareix més tard per culpa de la llum" i que l'increment de temperatura també afecta a la falta de son.

Per fer-hi front, Romero aconsella intentar mantenir els horaris i, si són casos molt greus, anar al metge i no automedicar-se. La nutricionista Montse Folch també afegeix que és recomanable adaptar els nostres hàbits alimentaris a l'estació, "si tenim símptomes de cansament hem de fer una dieta més energètica".

Les pol·linitzacions arribaran amb més força

La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i professora i investigadora de la UAB, Jordina Belmonte, recomana a les persones al·lèrgiques que mantinguin la mascareta a l'exterior aquesta primavera per minimitzar l'impacte de la malaltia. Tot i que no es preveu una temporada d'al·lèrgies especialment agressiva, en una roda de premsa, Belmonte recorda que la mascareta "protegeix" de tot allò que pugui arribar a nas i boca, que és on impacten els al·lèrgens. Actualment es calcula que hi ha a Catalunya 2,5 milions de persones al·lèrgiques i que la xifra es duplicarà l'any 2050, sobretot per l'impacte de la contaminació, ja que "altera" el pol·len i el fa més "agressiu", segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).

Pel que fa a les pol·linitzacions que habitualment anuncien l'arribada de la primavera, com pot ser el plàtan d'ombra i la parietària, Belmonte ha explicat que s'han endarrerit a conseqüència de les baixes temperatures de les últimes setmanes. Segons la XAC, entre la setmana vinent i la darrera setmana de març començaran a alliberar-se en quantitats "notables".