Sociedad | Actualidad

Ampliar l'oferta de talles i retocar menys la publicitat: nou pla contra la pressió estètica

El Departament d'Igualtat i Feminismes promou una seixantena de mesures per combatre-la

La consellera d'Igualtat i Feminismes durant la presentació (ACN)

La consellera d'Igualtat i Feminismes durant la presentació (ACN)

Barcelona

El Govern obligarà les marques de moda a Catalunya a ampliar la seva oferta de talles i informar sobre l'equivalència amb les mides corporals. Són algunes de les mesures que s'inclouen al nou pla per combatre la pressió estètica que espera aprovar el mes d'abril i que s'allargarà fins el 2026. La proposta n'inclou una seixantena en diversos àmbits: des del sector de la moda fins al laboral i educatiu. En els propers mesos, està previst que l'executiu modifiqui el codi de consum per poder treballar amb les grans multinacionals.

També que a la 080 i a la Barcelona Bridal Week, dos dels esdeveniments més importants del sector que se celebren a la capital catalana, es sensibilitzi sobre la diversitat corporal i funcional. Hi desfilaran models lluny dels cànons de bellesa habituals. "L'objectiu d'aquest pla no és sancionar a tothom ara. És conscienciar i provar canvis que endrecin les causes de la pressió estètica" ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes Tània Verge durant la presentació.

Pel que fa la salut, i en especial als trastorns alimentaris, s'actualitzarà la guia per a les famílies amb persones que en pateixen, s'invertirà en recerca i es faran enquestes a infants i adolescents sobre pressió estètica. Aquestes mesures arriben cinc dies després que el conseller Manel Bancells presentés el pla de xoc per fer-hi front que suposa un canvi de model en l'abordatge d'aquestes malalties. Segons dades de l'enquesta de Salut de Catalunya, l'anorèxia i la bulímia s'han disparat després de la pandèmia: el 2021 hi havia un 61% de casos més que el 2018.

En aquesta línia, el nou programa preveu recomanacions per regular els uniformes de feines per evitar la sexualització i una prova pilot en els processos de selecció de personal amb currículums cecs. En educació, s'inclouran continguts sobre pressió estètica i neutralitat corporal a les escoles i als instituts. En total, són una seixantena d'accions, pressupostades en 12 milions i mig d'euros.

Aconseguir que les grans empreses s'involucrin

Sara Bujalance, directora de l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia, ha explicat a SER Catalunya que les mesures impulsades per l'executiu ajudaran. "Un sistema de talles que no és coherent amb les mides antropomporfiques de la població genera insatisfacció corporal. Si vas a la botiga pensant que tens una 40 i veus que necessites una 42 tornes a casa pensant que el teu cos és massa gran" ha dit. D'altra banda, també ha acceptat que el repte és aconseguir que les grans empreses s'involucrin i que compleixin amb la normativa.

També ha recordat que el sector més vulnerable, en relació a aquests trastorns, són les noies joves. De fet, segons la darrera enquesta de l'entitat, gairebé la meitat de les noies entre els 12 i els 16 anys es volen aprimar. "Les conductes de risc tenen a veure amb canvis en l'alimentació, en el comportament i també amb l'activitat física amb aquesta intenció" ha explicat.

Bujalance ha exposat la perillositat de les xarxes socials, ja que s'hi projecten cossos, vides i filtres que no reflexen la realitat. "Són una eina, però és indiscutible que a dia d'avui són un altaveu amb models de bellesa absolutament irreals" ha sentenciat.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00