Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Pere Aragonès sobre Clara Ponsatí: "Les detencions a Catalunya no són polítiques"

En una entrevista al programa Aquí Catalunya, el president de la Generalitat ha insistit en què la persecució de determinades persones per la seva participació a l'1 d'octubre és molt diferent a la causa de Laura Borràs

Barcelona

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que els Mossos d’Esquadra que van detenir l’exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí al centre de Barcelona van seguir ordres judicials i que no hi havia “cap marge per al debat polític” sobre si dur a terme o no aquesta actuació. “Les detencions a Catalunya no són polítiques”, ha sentenciat.

Aragonès no ha volgut valorar si l’ordre de detenció va ser o no il·legal, tal i com assegura la pròpia Ponsatí, perquè això “ho determinarà la justícia”, però sí que ha defensat que, al seu parer, “hauria d’estar per davant la immunitat parlamentària” i per això ha demanat al Tribunal Suprem que respongui per què ha ordenat igualment la seva detenció.

El president ha esquivat respondre les critiques que Ponsatí va llençar contra la consellera Meritxell Serret, que va afrontar el seu retorn de Bèlgica de manera oposada presentant-se davant del Tribunal Suprem: “no faré res que ajudi a una confrontació entre represaliats”, ha dit. I ha recordat que Ponsatí ha pogut tornar “amb una llibertat de moviments que abans no hi era” després de la reforma del codi penal i la derogació del delicte de sedició.

Aragonès no ha volgut avançar si la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, tornarà a Catalunya com ho ha fet Clara Ponsatí, ara que ja no poden ser acusades de sedició. El president de la Generalitat s'ha referit a l'acusació per rebel·lió que li van fer a Rovira a l'inici del procediment i que genera dubtes a la seva defensa: "encara hi ha un procediment pendent al Tribunal Suprem sobre el cas de la Marta Rovira i és una decisió personal. L'exili és una situació molt dura, és una forma de repressió que afecta molt també a les famílies".

Sentència Borràs: "és diferent a la persecució pel referèndum"

L'entrevista d'Aragonès s'ha fet poques hores abans que es conegués la sentència de la presidenta de Junts per Catalunya i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. El president de la Generalitat no ha volgut fer cap valoració abans de saber la decisió dels jutges. Sí que ha assegurat que es tracta d'un cas "molt complex" i que "no és equiparable" a una persecució pel referèndum com és el cas de la Clara Ponsatí o la Meritxell Serret".

El president de la Generalitat ha evitat avançar escenaris sobre les conseqüències de la sentència en la presidència del Parlament i ha assegurat que el govern farà una valoració quan conegui els termes en els que s'han pronunciat els jutges.

Acord de claredat, després de les municipals

El president de la Generalitat també ha assegurat que portarà la seva proposat d'acord de claredat perquè sigui votada pel Parlament de Catalunya, però ha descartat fer-ho de manera immediata per la proximitat de les eleccions municipals. Ha assegurat que ara no és "el moment propici" per explicitar una "proposta concreta".

Segons ha explicat, la voluntat és treballar amb una comissió d'experts en les pròximes setmanes i discutir-ho amb els partits. Aragonès també ha deixat clar que la qüestió no es portarà al Parlament fins que hi hagi un consens que permeti una "àmplia majoria". Abans d’anar a la Moncloa, "vull que l’acord de claredat tingui el suport del Parlament", ha sentenciat.

Corregir la falta de coordinació davant les agressions sexuals a menors

Sobre les agressions sexuals a menors denunciades a Badalona i l'atenció que han rebut les víctimes, Pere Aragonès ha assegurat que cal la màxima coordinació entre la DGAIA, la inspecció educativa, els Mossos d'Esquadra, els serveis d'atenció a la víctima i la fiscalia. El president de la Generalitat ha afegit que, quan es treballa conjuntament, la feina és molt més efectiva. I, en aquest sentit, Aragonès ha assegurat que s'analitzaran els casos en què hi hagi indicis que no s'ha actuat amb el nivell de coordinació necessari per analitzar-los i corregir el que sigui necessari.

En aquest sentit, Aragonès ha destacat la posada en marxa de nous espais Barnahus, unitats integrades d'atenció a infants i adolescents, víctimes de violència sexual. Són llocs on treballa un equip complet psicosocial i d'altres professionals perquè la víctima i la seva família no hagin d'anar trucant diferents portes com la comissaria, el jutjat, el centre mèdic...

Aragonès també ha assegurat que el debat no està en si els menors són o no imputables, sinó en saber què porta a un adolescent a cometre una agressió d'aquest tipus.

Les piscines municipals es podrien omplir malgrat la sequera

A poques hores de la celebració de la cimera política sobre la sequera, en la que hi participaran el Govern i la majoria de les forces polítiques del parlament, el president Aragonès ha assegurat que " fa un any que tenim activat el pla contra la sequera i, si no hem hagut d'activar mesures més severes, és perquè hem pres accions i encara tenim camí per recórrer".

Diu Aragonès que, en els pròxims anys serem més resilients, però que ara estem en una situació molt complexa i hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per evitar les restriccions domiciliàries". Sobre la petició de poder omplir les piscines municipals que han fet els alcaldes de les ciutats de l'Arc Metropolità, com Granollers, Sabadell o Mataró, el president ha obert la porta a estudiar-la. Els alcaldes ho argumenten assegurant que es tracta d'una qüestió de salut pública perquè ens acostem als mesos més calorosos.

Entrevista a l'Aquí Catalunya | Pere Aragonès sobre Clara Ponsatí: "Les detencions a Catalunya no són polítiques"

Entrevista a l'Aquí Catalunya | Pere Aragonès sobre Clara Ponsatí: "Les detencions a Catalunya no són polítiques"

34:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680164752770/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00