Sociedad | Actualidad

La cimera contra la sequera acaba sense acord després de 4 hores de reunió

Les multes als ajuntaments que sobrepassin la despesa d'aigua han estat el gran impediment per al consens

Zona de piscina del hotel / Foto. Hotel

Barcelona

Després de 4 hores, la cimera contra la sequera ha acabat sense acord, i el govern no ha aconseguit que els partits polítics validin el document amb set punts que havia de servir per a escenificar un consens de país contra la falta d'aigua, un consens que no s'ha donat. El gran escull han estat les multes als ajuntaments que soprepassin la despesa d'aigua marcada per l'Agència Catalana de l'Aigua en les diferents fases de la sequera.

El govern, després de veure com no prosperava el pacte, ha decidit tirar pel dret i aplicar igualment la proposta amb la què ha entrat a la reunió. És un document que suposa canvis importants respecte el que hi havia en vigor actualment. El que queda a l'aire són, precisament, les sancions. Amb el decret-llei en vigor, després que l'oposició permetés la seva aprovació al Parlament amb abstencions, el govern podria començar a multar avui mateix. No obstant, el més probable és que les sancions no arribin fins l'1 de juliol, la data proposada per a l'executiu com a mesura de gràcia i adaptació a les noves normes de despesa d'aigua.

Imagen de una piscina comunitaria vacía

Imagen de una piscina comunitaria vacía / Oscar J.Barroso

Piscines municipals plenes, inversions per reparar fuites

La mesura que serà més visible a curt termini i que afectarà a més gent serà la de permetre que les piscines municipals s'omplin d'aigua. En l'actual fase de restriccions, la d'excepcionalitat, està prohibit reomplir piscines... Però es farà una excepció després de la protesta d'alcaldes de l'Arc Metropolità, batlles de Sabadell, Granollers o Mataró, que reclamaven poder obrir les piscines a l'estiu argumentant necessitats de salut pública.

També s'obrirà una línia de subvencions per reparar fuites d'aigua dels sitemes d'abastiment municipal, i s'aprovarà una partida extraordinària contra la sequera als pressupostos de la Generalitat. El govern es compromet també a crear una Taula de l'Aigua, amb tots els actors implicats, per acabar a acords globals.

"El missatge que donem a la ciutadania no és el que hauria de donar la classe política del país"

Visiblement molesta, la consellera d'Acció Climàtica ha comparegunt davant dels mitjans assegurant que la falta d'acord és per un càlcul electoral. "Jo no sé si aquest escenari s'hagués produit si no estiguessim a la cantonada d'unes eleccions municipals. Però el missatge que donem a la ciutadania no és el que hauria de donar la classe política del país", ha etzibat la consellera.

Jordà assegura que l'únic punt de discòrdia ha estat el règim sancionador, que ha fet saltar l'acord pels aires. Després que el PSC se n'hagi desmarcat, la resta de partits han refusat donar suport al document perquè no hi havia consens, tot i que estaven d'acord amb la proposta del govern. Malgrat les crítiques, fins i tot Junts per Catalunya, que s'havia mostrat molt escèptic amb aquestes sancions, havia acceptat una moratòria fins l'1 de juliol, que suposaria no multar els ajuntaments fins aleshores.

Per contra, el PSC ha sortit al pas dient que no es pot malpensar dels ajuntaments "ningú, cap alcalde està malgastant una sola gota d'aigua en la situació actual", ha assegurat Sílvia Paneque. La representant socialista ha afegit que no és moment d'assenyalar alcaldes i que el més necessari ara mateix és col·laborar i no dividir.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00