Vuit de cada deu presos no tornen a delinquir
Els reclusos que compleixen condemna en semillibertat reincideixen menys que els que no surten de presó
Barcelona
Vuit de cada deu presos excarcerats a Catalunya no tornen a delinquir. O dit d'una altra manera, només el 20% dels que compleixen condemna han reincidit, almenys en els cinc anys posteriors a sortir de presó. És la millor dada de reincidència registrada en els darrers 30 anys. Reduir encara més la delinqüència passa necessàriament, segons el Departament de Justícia, per fer que els condemnats estiguin el mínim temps possible entre reixes: Les dades demostren que els presos en semillibertat reincideixen menys.
TAXA DE REINCIDÈNCIA: 8 DE CADA 10 NO TORNEN A DELINQUIR
01:41
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680277789753/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Passar més temps a la presó no garanteix que al sortir els condemnats no tornin a delinquir. Tot el contrari, segons aquesta investigació del Centre d'Estudis Jurídics (CEFJE), del Departament de Justícia. "No només cal millorar les coses de la presó, sinó també limitar el temps d'estada a presó", ha assegurat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, d'acord amb unes dades que fixen la reincidència en un 20% respecte a altres països de l'entorn, on és d'un 40%.
L'estudi s'ha fet sobre els 3.814 interns que van ser excarcerats l'any 2015 i als que es va fer seguiment fins al 2020. Els investigadors del CEFJE han comparat perfils amb circumstàncies similars per constatar que aquells que van complir la pena en semillibertat (sigui amb permisos, beneficis penitenciaris o tercer grau) han reduït en 12 punts la taxa de reincidència. "Menys presó és també menys delictes", ha conclòs la consellera, que s'ha felicitat perquè les conclusions de l'estudi "avalin el model penitenciari català".
Els condemnats per delictes sexuals, els menys reincidents
L'estudi serveix, a més, per trencar estigmes racistes: pràcticament no hi ha diferència entre la reincidència dels estrangers o condemnats d'origen migrant (22,2%) respecte dels espanyols (20,4%). Les xifres serveixen per trencar un altre mite respecte dels agressors sexuals: els presos per delictes sexuals són els que tenen la xifra de reincidència més baixa.
Per a aquesta mena d'interns, Manel Capdevila, responsable de la unitat de recerca en execució penal del CEJFE, proposa apostar per la semillibertat o el tercer grau en els casos que s'apreciï un risc baix i intervenir "de forma molt més intensiva" des de la presó en els quals presenten un risc alt.
En els casos dels maltractadors excarcerats per condemnes de violència de gènere, la taxa de reincidència és del 17,7%, per sota de la mitjana. Segons l'estudi, menys de la meitat, un 42%, tornaran a delinquir. Trigaran més que els altres a fer-ho, però la majoria reincidiran altre cop per violència masclista. Els investigadors detecten en aquests perfils una resistència a acceptar sotmetre's a programes d'intervenció.
El perfil del multireincident: El 8% cometen el 80% dels delictes
Els que més delinquiran seran els condemnats per delictes contra el patrimoni sense violència, és a dir, els lladres autors sobretot de furts. L'estudi detecta un perfil de multireincident que tornarà a delinquir un cop i un altre, i que a dins de la presó no vol seguir cap tractament.
El 8% dels presos multireincidents cometen el 80% dels delictes, segons l'estudi. En dades absolutes això vol dir que prop de 70 presos estan al darrere de més de 2.700 delictes.