Tot és Comèdia
Ocio y cultura

Gerard Guix: "Als anys 80 un amor homosexual adolescent era inconfessable"

'Un far a la fi del món', la història d'amor gay entre dos nois de 14 anys, guanya el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil

ENTREVISTA. Gerard Guix

Barcelona

Els protagonistes del llibre guanyador de l'últim premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil son dos nois que comencen una relació amorosa al 14 anys, i ho viuen amb dubtes i pors però sense drames ni conflictes. Gerard Guix, l'autor d 'Un far a la fi del món' (Elastic Books) ha confessat al 'Tot és comèdia' que ha escrit la novel·la que no va poder llegir quan era petit als anys 80, i ha criticat la falta de referents LGTBI+ en la cultura catalana.

'Un far a la fi del món' explica la història de l'Àlex, un adolescent de ciutat que es trasllada a viure a una petita illa per motius de feina del pare. Una illa on viu molt poca gent i a penes tenen cobertura de mòbil (els joves no passen el dia mirant vídeos de TikTok, viuen "aventures" reals). L'Àlex arriba a la seva nova casa amb una autoestima baixa perquè li fa vergonya el seu cos, i tampoc reconeix obertament la seva homosexualitat. A l'illa coneixerà l'Àlex, company de classe, que viu fora de l'armari i té més seguretat en ell mateix, tot i que pateix una situació familiar complicada. S'enamoraran.

“No hi ha res millor que els problemes d’aquella edat de l’angoixa (adolescència), tan intensos com fàcils de solucionar i oblidar”, llegim a la novel.la. L'adolescència és un tema recorrent en l'obra de Gerard Guix, que ha publicat altres llibres de caire juvenil. Guix porta més de 20 anys picant pedra com a escriptor, guionista, professor d'escriptura i autor teatral. La seva última obra 'Dirrrty boys' va inaugurar la temporada del Teatre Akadèmia de Barcelona amb bones crítiques. El punt de partida és un crim esfereïdor: el segrestat, tortura i assassinat del nen de 2 anys James Bulger per part de dos menors de 10 anys, el 1993 a Liverpool.