Tot és Comèdia
Ocio y cultura

Nil Cardoner: "Ara m'adono dels efectes secundaris d'haver estat un nen actor"

L'actor de 'Polseres vermelles' emociona al Teatre Lliure amb un monòleg sobre la malaltia i la mort del pare

ENTREVISTA. Nil Cardoner

Barcelona

Son les deu de la nit. L'Èric, un noi de 16 anys, està tirat al sofà de casa mig adormit quan rep un missatge de l'hospital: el seu pare, malalt de càncer, s'està morint. Si es vol acomiadar, ha de sortir pitant. Així comença 'Tot el que passarà a partir d'ara', l'obra escrita pel dramaturg de La Calòrica Joan Yago i dirigida per Glòria Balañà que es representa fins el 23 d'abril al Teatre Lliure de Gràcia. Una hora i mitja de monòleg exigent on l'actor Nil Cardoner no només intrepreta el fill del pare malalt, sinó un munt de personatges que es troba de camí cap a l'hospital.

De fet, no us heu d'imaginar aquesta funció com el 'ser o no ser' de Hamlet amb una persona palplantada enmig de l'escenari immòbil. La funció està carregada d'acció i de trobades, a més dels pensaments interiors de l'Èric que van vehiculant la narració. De fet, han construït una mena de road-movie amb elements que van més enllà de la por, el dolor, la ràbia i l'angoixa. Hi ha situacions que, amb la tragèdia latent de fons, tenen un caire còmic. Atenció a l'aparició totalment inesperada en escena de... (no ho podem revelar).

Nil Cardoner, als seus 24 anys, afronta un repte majúscul que el deixa "rebentat", confessa al 'Tot és comèdia'. Però a la vegada reconeix que hi ha alguna cosa que "el fa fàcil". En la mateixa entrevista, la directora del muntatge ha lloat el "talent i la intuició natural" de l'actor que mai havia actuat en solitari. El seu últim paper al teatre va ser el Romeu del 'Romeu i Julieta' de Shakespearre dirigit per David Selvas. L'any passat l'actor gironí també va aparèixer a la sèrie de Netflix 'Alma'.

Durant l'entrevista, Cardoner també ha parlat de les conseqüències d'haver estat un nen actor. Amb tan sols 10 anys va començar a treballar en sèries com 'Zoo' i 'Infidels'. I amb el fenomen 'Polseres vermelles' (2011) li va arribar la fama sobtada. Una sèrie on va coincidir amb les germanes Joana i Mireia Vilapuig que ara han ficcionat els efectes d'aquella experiència en les seves vides i carreres a 'selftape' (Filmin i TVE Catalunya).