Cobraments per Bizum, lloguers turístics i deduccions per maternitat: canvis de la declaració de la renda del 2022
La campanya arrenca aquest dimarts i s'allarga fins al 30 de juny
Les claus de la nova declaració de la renda
Barcelona
L'Agència Tributària permet des d'aquest dimarts presentar la declaració de la renda del 2022. La campanya s'allargarà fins al 30 de juny i inclou entre les novetats els cobraments per Bizum per un import superior a 10.000 euros anuals, l'obligació d'informar sobre els lloguers turístics i l'ampliació de les deduccions per maternitat.
També destaca que en els plans de pensions privats les aportacions individuals que es poden deduir baixen fins a 1.500 euros. Els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital estan obligats a presentar la declaració i haver rebut el xec de 200 euros per rendes baixes o el bo del lloguer jove també són elements a tenir en compte. Igual que l'any passat, també cal notificar les operacions amb criptomonedes.
Carme Elena, membre de la Comissió Fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, destaca que el més important és "revisar les dades fiscals perquè a vegades hi ha errors i fa que acceptem un esborrany que no és correcte". En els casos on hi hagi dubtes sobre les nostres dades, recomana demanar ajuda a un gestor. "Hisenda mai t'avisarà si pagues de més, sí de menys", recorda Elena.
Les claus de la declaració de la renda
- Quin és el calendari de la declaració?
A partir d'avui i fins al 30 de juny ja podem presentar la Renda telemàticament si surt a retornar, mentre que si surt a pagar i es domicilia, el termini acabarà el 27 de juny. Per altra banda, si volem fer la declaració via telefònica haurem de demanar hora a partir del 3 de maig, mentre que si la volem fer presencialment a les oficines de l'Agència Tributària haurem d'esperar a l'1 de juny.
- Qui està obligat a presentar la declaració?
L'han de fer els qui l'any passat van cobrar més de 22.000 euros bruts. Ara bé, el límit baixa fins als 14.000 euros per als qui van tenir més d'un pagador, per exemple, els que han treballat a dues empreses o han estat a l'atur o en ERTO. També hauran de fer la declaració els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital i, atenció, els qui han rebut el xec de 200 euros del govern espanyol per ajudar les rendes baixes a afrontar la inflació. Aquesta ajuda, igual que el bo del lloguer o el bo cultural, es considera un guany patrimonial i tributarà si, en conjunt, supera els 1.000 euros.
- Les deduccions per maternitat
El principal canvi és que fins ara només podien fer-ne les dones amb fills de menys de 3 anys que treballaven. Ara també ho podran fer -i de manera retroactiva- les dones que van perdre la feina, entre 2020 i 2022, a causa d'un ERTO, mentre eren fixes discontínues o pel cessament de la seva activitat quan eren autònomes.
- Les deduccions dels plans de pensions
L'aportació màxima dels plans privats amb dret a deducció baixa fins als 1.500 euros anuals, mentre que -per contra- les aportacions màximes als plans d'empresa amb dret a deducció pugen fins als 8.500 euros anuals. Entre totes dues, això sí, l'aportació total màxima es manté en els 10.000 euros.
- Els pagaments amb Bizum
Una altra de les novetats és que s'han de declarar els enviaments amb Bizum si superen els 10.000 euros anuals. També, quan siguin ingressos d'un autònom pel cobrament dels seus serveis o quan siguin rendiments econòmics com, per exemple, pel lloguer d'un pis, un local o un traster. Carme Elena, membre de la Comissió Fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, aclareix que els pagaments entre amics no s'hauran de declarar.
- Les criptomonedes
Finalment, com l'any passat, també s'han de declarar les criptomonedes. "Tant si es perd com si es guanya", assegura Elena. La novetat és que aquesta campanya compten amb una casella específica per fer-ho.