Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

"L'aprovació de la llei de l'eutanàsia ha fet augmentar les voluntats anticipades"

Sis de cada deu testaments vitals que es van autoritzar a Espanya van ser a Catalunya

Voluntats anticipades: "L'aprovació de la llei de l'eutanàsia n'ha fet augmentar el nombre"

Voluntats anticipades: "L'aprovació de la llei de l'eutanàsia n'ha fet augmentar el nombre"

08:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1681979563607/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A Catalunya, l'any passat, 12.818 persones van signar el document de voluntats anticipades, aquell que permet deixar per escrit quines cures volem rebre en cas de patir una malaltia incurable. Això representa un 46% més que l'any anterior: "La societat catalana ha fet un canvi de mentalitat, l'aprovació de l'eutanàsia ha fet augmentar el nombre de documents", assegura Jordina Capella, cap de qualitat i seguretat de pacients i bioètica de la Generalitat.

El Col·legi de Notaris ha presentat les xifres de les seves actuacions i pel que fa al document de voluntats anticipades, l'any passat se'n van signar davant notari 8.144, a aquestes cal sumar-hi les 4.674 que es van tramitar a través del Departament de Salut. Les dades catalanes estan molt per sobre de la resta d'Espanya, sis de cada deu testaments vitals que es van autoritzar a Espanya van ser a Catalunya.

"Perquè el document sigui vàlid cal garantir la identitat de la persona, la seva llibertat i que el contingut estigui d'acord amb la seva voluntat", apunta Capella. Hi ha dues maneres de presentar-lo: "O vas al notari o ho presentes en un centre sanitari, al mateix CAP, de manera pública i gratuïta amb tres testimonis". Aquests últims, però, no poden tenir cap relació familiar ni de patrimoni la persona que signa la voluntat anticipada.

La cap de qualitat i seguretat de pacients i bioètica de la Generalitat aclareix que amb aquesta mena de documents "es pot fer marxa enrere, es pot modificar o substituir i també revocar". De fet, hi ha hagut un "augment considerable" de modificacions de la primera versió dels documents dels signants arran de l'aprovació, el 21 de juny de 2021, de la llei que regularitza l'eutanàsia.

Els testaments i les herències

Les dades també mostren un lleuger descens en el registre de testaments i herències. El 2022 se'n van autoritzar 125.963, un 1,7% menys que l'any passat, i en el cas dels testaments, 128 mil, un 2% menys. Tot i aquest descens, Catalunya té una gran tradició pel que fa als testaments, de fet, vuit de cada deu catalans, moren amb el testament fet. A la tradició, s'hi afegeix l'efecte covid, segons explica Raquel Iglesias, vicedegana del col·legi de Notaris de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00